İskelet kası dejenerasyonu sürecinde stromal hücre alt gruplarının incelenmesi
Investigation of stromal cell subgroups on the course of skeletal muscle degeneration
- Tez No: 489751
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇETİN KOCAEFE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Skeletal muscle degeneration, Fibrosis, Fibroadipogenic progenitor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İskelet kası dejenerasyon patolojisinin karakteristik bulguları kas lifi atrofisi ve fibrozis gelişimidir. Kas hastalıklarının tedavisine yönelik geliştirilen genetik ve hücresel tedavi yaklaşımları fibrozis nedeniyle yetersiz kalmıştır. Fibrozisin hücresel gelişim mekanizmalarının yönelik gerçekleştirilen çalışmalarda,“Fibro/Adipojenik projenitörler (FAP)”(CD45(- ), CD31(-), CD11b(-), Sca1(+), CD140a(+)) olarak isimlendirilen stromal hücre populasyonunun, dokuda fibrozis gelişimini sağlayan ana hücre grubu olduğu ve aktivasyonunun inflamasyon ile ilişkili olduğu tanımlanmıştır. Ancak FAP hücrelerinin inflamasyondan bağımsız dejenerasyon patolojilerinde fibrozis gelişim mekanizmasına olan etkisi bilinmemektedir. Bu tez çalışması kapsamında, gerçekleştirilen akut kas hasarı, tenotomi ve denervasyon modellerinde stromal hücre değişim profillemesi CD140a(+)/Sca1(-), CD140a(+)/Sca1(+), CD140a(- )/Sca1(+) yüzey belirteçleri yönünden gerçekleştirilmiş olup, hücresel aktivasyonların inflamasyon ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Tez çalışması sonucunda inflamatuar ve endotel hücre grubunun dışında kalan hücre populasyonu içinde, akut kas hasarında CD140a(+)/Sca1(+) hücre grubu dramatik bir artış göstermiş olup, Sca1(+)/CD140a(-) hücre populasyonunda sınırlı bir hücresel aktivasyon meydana gelmiştir. Tenotomi modelinde sadece CD140a(-)/Sca1(+) hücre populasyonu, denervasyon modelinde ise CD140a(+)/Sca1(+) hücre populasyonu aktive olmuştur. CD140a(+)/Sca1(-) hücre populasyonunda her üç modelde herhangi bir oransal değişim meydana gelmemiştir. Tez çalışması sonucunda, kronik dejenerasyon modellerinde meydana gelen stromal hücre aktivasyonunun inflamasyondan bağımsız olarak meydana geldiği, tenotomi ve akut hasar modellerinde aktivasyon gösteren CD140a(-)/Sca1(+) hücre topluluğunun, CD140a(+)/Sca1(+) hücre populasyonunundan farklı bir stromal hücre grubu olduğu ve yüksek ölçekli RNA dizileme analizi sonucunda, fibrozis gelişimini sağladığı gösterilmiştir Anahtar kelimeler : İskelet kası dejenerasyonu, Fibrozis, Fibroadipojenik projenitör
Özet (Çeviri)
The characteristics of the skeletal muscle degeneration are muscle fiber atrophy and fibrosis. The genetic and cellular therapeutic approaches for skeletal muscle treatment remain incapable due to the fibrosis. Studies concerning the cellular development of fibrosis demonstrated that“Fibro/Adipogenic progenitors (FAP)”((CD45(-), CD31(-), CD11b(-), Sca1(+), CD140a(+)), are the primary stromal cell population that causes fibrosis and their activation is related to inflammation. However, the effect of FAP cells on the fibrosis development in chronic muscle degeneration is still unknown in the absence of inflammation. In this thesis, changes of stromal cell populations including CD140a(+)/Sca1(-), CD140a(+)/Sca1(+), and CD140a(-)/Sca1(+) was examined in experimental acute muscle injury, tenotomy, and denervation models. In addition, the correlation between cell activation and inflammation was investigated. Our results showed that CD140a(+)/Sca1(+) cells drastically increased and Sca1(+)/ CD140a(-) cell population was limited cellular activation in the presence of acute muscle injury. Only CD140a(-)/Sca1(+) cell population was activated in tenotomy while CD140a(+)/Sca1(+) cells was activated in denervation. In all three experimental models, there were no significant quantitative differences in terms of CD140a(+)/Sca1(-) cell population. This thesis study proved that the activation of stromal cells in chronic degeneration model occurs inflammation-independent and the CD140a(-)/Sca1(+) cell population which is active in tenotomy and acute muscle injury is different from CD140a(+)/Sca1(+) stromal cell population. In addition, these cells have been shown to contribute fibrosis development as a result of RNA sequencing analysis.