Istranca meşesi (quercus hartwıssıana steven)'nin hastane patojenlerine karşı antimikrobiyal aktivitesi
Antimicrobial activity of istranca oak (quercus hartwissiana steven) against hospital pathogens
  1. Tez No: 489781
  2. Yazar: ADEM AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Quercus hartwissiana Steven, Antimikrobiyal aktivite, Düzce, Quercus hartwissiana Steven, Antimicrobial activity, Düzce
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada Düzce ili, Gölyaka ilçesinden toplanan, halk arasında yaygın olarak bilinen, endemik bir tür olan Quercus hartwissiana Steven'ın Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çeşitli klinik örneklerden izole edilen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkinliği araştırıldı. Bitkinin etanol, formaldehit, aseton, etil asetat ve metanol çözgenleri ile Soxhlet cihazında ekstraksiyonu gerçekleştirildi. Bu ekstrelerden 50µL alınarak disk difüzyon yöntemi ile Pseudomanas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, metisilin-dirençli Staphylococcus aureus, metisilin-duyarlı Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp., Enterococcus spp.bakteri türleri ve Candida albicans, Candida glabrata ve Candida tropicalis maya türlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Sonuçlar antifungal ve antibakteriyel ajanlarla karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda Quercus hartwissiana Steven'ın en yüksek antimikrobiyal aktivitesinin E. coli, S. aureus ve C. albicans türlerine karşı olduğu bulundu. Bitkinin çalışmadaki diğer tüm mikroorganizmalara karşı farklı seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptandı. Ayrıca bitkinin etilasetat ile elde edilen ekstresinin diğer çözgenlerle elde edilen ekstrelerine oranla antimikrobiyal etkinliğinin daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine antibacterial activity levels of the endemic Quercus hartwissiana Steven plant on microorganisms isolated from patients who were hospitalized in Duzce University Research Hospital with infection diagnosis. The plant sap was extracted in the Soxhlet device with ethanol, formaldehit, asheton, etil ashetat and methanol solvents. Using disc diffusion method, 50µL of the extracted sap was used to study its antimicrobial activities against the bacteria, Pseudomanas, Acinetobacter, MRSA, Escherichia coli, Klebsiella, Salmonella, Stapyhlococcus aureus, Enterococcus and Stapyhlococcus epidermidis; and yeast cultures, Candida albicans, Candida glabrata ve Candida tropicalis. The results have been compared to the standard antifungal and antibacterial antibiotics. The findings have indicated that Quercus hartwissiana Steven plant has the greatest antimicrobial activity against Escherichia coli, Stapyhlococcus aureus and Candida albicans. The plant has also shown different levels of antimicrobial activity against all other microorganizms aforementioned. The plant sap extracted with ethilashetat has also been found to have the greatest antimicrobial effect compared to saps extracted with other solvents.