Elit judocularda aerobik antrenman programının kardiyopulmoner parametreler ve oksijen saturasyonu üzerine etkisi
The effect of aerobic training program on cardiopulmonary parameters and oxygen saturation in elite judokas
  1. Tez No: 489818
  2. Yazar: TUGAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Antrenman, Kardiyopulmoner Parametreler, Judo, Aerobic Training, Cardiopulmonary Parameters, Judo
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, aerobik antrenman programının elit judocularda kardiyopulmoner parametreler ve oksijen saturasyonu üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya 18-25 yaş arası 22 erkek milli judocu gönüllü olarak katıldı. Denekler randomize yöntem ile deney grubu (n=11, yaş: 21.60 ± 2.06) ve kontrol grubu (n=11, yaş: 20.50 ± 1.77) olarak iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 8 hafta süreyle haftada 3 gün aerobik egzersiz programı uygulandı. Her iki grupta normal judo antrenmanlarına devam etti. Aerobik egzersiz programına başlamadan önce ve bittikten sonra vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ), vücut yağ yüzdesi (VYY), sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), istirahat kalp atım sayısı (İKAS), maksimal kalp atım sayısı (KASmax), maksimal iş yükü (WRmax), maksimal dakika ventilasyon (VEmax) ve maksimal oksijen tüketim kapasitesi (VO2max) ölçümleri yapıldı. Bireylerin oksijen tüketim kapasiteleri gaz analiz sisteminde Ramp protokolu kullanılarak saptandı. Verilerin istatistiksel analizi için grup içi karşılaştırmalarda Paired Sample t test, gruplar arası karşılaştırmalar için Independent Sample t testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Kontrol grubunun İKAS SKB, DKB, VYY değerlerinde p0.05). Gruplar arasında deney grubu lehine SKB, DKB, İKAS, KASmax, WRmax, VEmax, VO2max ve SpO2 değerlerinde anlamlılık bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak; judoculara uygulanan aerobik antrenman programının kardiyopulmoner parametreler ve oksijen saturasyonu üzerine olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of aerobic training program on cardiopulmonary parameters and oxygen saturation in elite judokas. Total of 22 male elite judokas, aged between 18 and 25 participated in the study voluntarily. Subjects were randomly divided into two groups as experimental group (n = 11, age: 21.60 ± 2.06) and control group (n = 11, age: 20.50 ± 1.77). The experimental group was given an aerobic exercise program for 3 days a week for 8 weeks. Both groups continued with normal judo training. Before and after the aerobic exercise program, body weight (BW), body mass index (BMI), body fat percentage (%BF), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), resting heart rate (HRrest), maximal heart rate (HRmax), maximal workload (WRmax), maximal minute ventilation (VEmax) and VO2max were measured. Individual oxygen consumption capacities were determined using the Ramp protocol in the gas analysis system. Paired Sample t test was used for intra-group comparison and Independent Sample t test was used for statistical analysis of the data. The level of significance was determined as p 0.05). The RHR, SBP, DBP, %BF values of the control group were found to be significant at p0.05). Significant differences were found between the groups in favor of the experimental group (p0.05). It can be said that the aerobic training program applied to the judokas has a positive effect on cardiopulmonary parameters and oxygen saturation.