Judoculara uygulanan 10 haftalık pliometrik antrenmanların anaerobik güç ve denge üzerine etkileri
The effects of ten weekly plyometric training of judokas on anaerobic power and balance
- Tez No: 489819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Judo, pliometrik antrenman, anaeorobik güç, denge, Judo, plyometric training, anaerobic power, balance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, judocularda on haftalık pliometrik antrenmanların anaerobik güç üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 30 erkek judocu katılmış ve denekler deney (15 Erkek yaş= 21,40 ± 1,99) ve kontrol (15 Erkek yaş = 21,53± 1,80) grubu olarak ikiye ayrılmışlardır. Her iki gruba da haftada 3 gün/90 dk. judo antrenmanı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubuna 20 dk. Isınma hareketleri yaptırılmıştır. Her iki grup özel hazırlık dönemi judo antrenmanı programına devam etmiştir. Deney grubu judoculara ısınma sonrası, 20 dakika süren, yüklenme şiddeti %80-%100 aralığında 15 farklı hareketten oluşan pliometrik antrenman yaptırılmıştır. Daha sonra judo antrenmanına devam etmeleri sağlanmıştır. Gruplar normal dağılım gösterdiğinden grupların ön test ve son test ölçümleri aralarındaki anlamlılık için Paired Samples T-Testi uygulanmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasındaki farklılığın analizi için Independent Samples T-Testi uygulanmıştır. Yapılan pliometrik antrenmanlar sonucunda deney ve kontrol grubu için fiziksel ölçüm parametrelerinin ön test ve son test farklarının karşılaştırıldığında sırt kuvveti, anaeorobik güç ve vücut yağ yüzdesi ortalama değerlerinde anlamlılık bulunmuştur (p0.05). Deney ve kontrol grupları için statik denge parametrelerinin ön test ve son test farklarınında denge anterior pasterior sol değerinde anlamlı farklılık bulunmuştur(p0.05). Sonuç olarak, düzenli yapılan pliometrik antrenmanlar ile judocularda anaeorobik güç ve denge performanslarının arttığı, judo antrenmanlarının yanında pliometrik antrenmanlara yer vermenin performans için olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of ten weekly plyometric training on anaerobic power in judokas. 30 male judokas participated in the study and the subjects were divided into two groups as an experimental (15 male age = 21,40 ± 1,99) and control (15 male age = 21,53 ± 1,80) groups. Judo training programme was applied in both groups for 3 days / 90 minutes per week. Experimental and control group were made warm up exercises for 20 minutes. Both groups continued with the special preparatory period judo training program. After warm up exercises, experimental group judokas were made plyometric training consisting of 15 different movements for 20 minutes loading intensity between 80% and 100%. Then they were allowed to continue the judo training. As the groups showed normal distribution, Paired Samples T-Test was applied for the significance between pre-test and post-test measurements of the groups. Independent Samples T-Test was used to analyze the difference between the test group and control group. The Independent Samples T-Test was used to analyze the difference between the experimental group and the control group. As a result of the plyometric training, when the pre-test and post-test differences of the physical measurement parameters for the experimental and control groups were compared, the mean values of back strength, anaerobic power and body fat percentage were found to be significant(p0.05). When the pre-test and post-test differences of the statistical balance measurement parameters were compared for the experimental and control groups, and a significant difference was found in the left anterior posterior value (p 0.05). As a result, it is seen that the regular plyometric exercises increase the performance of anaerobic power and balance of judokas. It can be said that putting plyometric training besides judo training has a positive effect for performance.