Akromegalide kas ve tendon değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the muscle and tendon changes in patients with acromegaly
- Tez No: 489905
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE YAŞIM AKTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, ultrasonografi, entezit, kas kalınlığı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda, akromegali hastalarında alt ekstremite tendon, yumuşak doku,entezit kas gruplarının kalınlık, pennat açı ve entezit varlığı yönünden araştırılması, myostatin, Procollagen III N-Terminal Peptide düzeylerinin saptanması, hastaların yaşam kalitesi ve yorgunluk açısından değerlendirilmesi ve hastalığın aktif veya kontrol altında olmasının bu ölçümler üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Alt ekstremite tendon, entezit, yumuşak doku ve kas değerlendirmeleri USG ileyapılmıştır. Acroqol ve MAF anketleri uygulanmış, serum myostatin ve PIIINP düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmamıza 39 akromegali hastası ile yaş, cinsiyet, boy ve ağırlık yönünden benzer 39 sağlıklı erişkin dahil edilmiştir.Aşil tendon, plantar fasya, cilt ve topuk kalınlığı,aşil ve patellar entezit varlığı akromegali hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p0,05). MAF skoru aktif ve inaktif akromegali hasta gruplarında kontrol gruplarına göre daha yüksek, acroqol değeri aktif ve inaktif hasta gruplarında benzer bulunmuştur(p0,05). Sonuç olarak;akromegali yumuşak doku ve tendon kalınlıklarında artışa, entezit oluşumuna, bazı kasların kalınlıklarında azalma ve mikromimarilerinde (kas gücünde azalmaya işaret eden) bozulmaya yol açabilir. Bu değişiklikler, hastaların yaşam kalitelerinde azalma ve yorgunluk artışına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The aims of our study were to investigatelower extremity tendons, soft tissue, muscle groups in terms of thickness, pennation angle, and the presence of enthesitis,to evaluate the levels of myostatin,PIIINP and quality of life, fatigue in acromegaly patients. Thirty-nine acromegaly patients and 39healthy control subjects similar for age, sex and body mass index were enrolled. Lower extremity tendon, skin, and muscles were evaluated by using ultrasound. Acroqol and MAF questionnaires were applied. The thickness of Achilles tendon, skin, plantar fascia and heel were higher in acromegalygroup than the control group (p 0.05).