Koklear implant kullanan çocuklarda dil gelişimi, motor becerisi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of quality of life and language development in patients with cochlear implant
  1. Tez No: 489906
  2. Yazar: İSMAİL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implantasyon, vineland, yaşam kalitesi, yaşam kalitesi ölçeği, Cochlear implantation, vineland, quality of life, quality of life scale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Doğuştan veya dil öncesi dönemde ortaya çıkan işitme kaybı, çocuğun dil gelişimini olumsuz yönde etkileyerek gelişiminin yaşıtlarından geride seyretmesine neden olabildiğinden ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğinden koklear implant operasyonunun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada Vineland Uyum Davranış Ölçeği ve Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) uygulanarak koklear implantlı hastalaların yaşam kalitesi ve dil gelişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Mayıs 2014 – Eylül 2015 tarihleri arasında koklear implantasyon operasyonu uygulanan 40 hasta incelendi. Koklear implant operasyonundan sonra cihazını düzenli olarak en az 1 yıl kullanıp, eğitimlerine düzenli devam eden hastalara operasyon öncesi ve operasyon sonrası 297 maddeden oluşan; iletişim, günlük yaşam, sosyalleşme ve motor becerileri olmak üzere dört alt alandan meydana gelen Vineland Uyum Davranış Ölçeği ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi için 23 maddeden oluşan ÇİYKÖ uygulanmıştır. Bulgular: 3-15 yaş arasında koklear implant uygulanan toplam 40 kişi bu çalışmaya dahil edildi. Operasyon öncesi ve sonrası yaşam kalitesi verileri değerlendirildiğinde operasyon sonrası puanlarında anlamlı oranda artış saptandı. Vineland Uyum Davranış Ölçeği uyguladığımız hastalarımızın operasyon öncesine göre iletişim becerileri toplam puanında, yaşam becerileri toplam puanında ve motor becerileri toplam puanında anlamlı bir şekilde artış olduğunu görüldü. Sonuç: Koklear implantasyonun çocuklarda yaşam kalitesi üzerine pozitif etkisi olmakla birlikte hastaların ailelerinde operasyon öncesinde ve sonrasında bazı endişeler bulunmaktadır. Ebeveynlerin endişelerinin azaltılması için bu konu ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgilendirilme gerekebilir. Koklear implantasyonun çocukların alıcı ve ifade edici dil becerilerinin gelişmesine, yaşam kalitesinde artışa, kişilerarası iletişimlerinin güçlenmesine ve sosyalleşmelerine katkısı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Due to hearing loss that occurs in the congenital or pre-tongue period may cause the child to lag behind his or her peers by affecting the language development negatively and affecting the quality of life significantly the importance of cochlear implant surgery is increasing day by day. In this study, it was aimed to evaluate the quality of life and language development of patients with cochlear implantation by applying the Vineland Compliant Behavior Scale and the Children's Quality of Life Scale. Material and Method: In this study, 40 patients who underwent cochlear implantation operation between May 2014 and September 2015 in Inonu University Medical Faculty Turgut Özal Medical Center Ear Nose and Throat Department were investigated. Consisting of 297 items and also consisting of four subscales, namely communication, daily life, socialization and motor skills; The Vineland Adaptation Behavior Scale and consisting of 23 items for the determination of quality of life; ÇİYKO were performed before and after the operation to patients who use the cochlear implant device regularly for at least 1 year and continue their education regularly after cochlear implant operation. Findings: Total 40 people who underwent cochlear implantation, between the ages of 3-15, were included in this study. When the quality of life data were evaluated before and after the operation, there was a significant increase in postoperative scores. It was observed that our patients who evaluated with Vineland Adaptation Behavior Scale showed a significant increase in communication skills total score, life skills total score and motor skills total score compared to before operation. Result: The cochlear implant has a positive effect on the quality of life in children, as well as some anxieties in the patients' families before and after the operation. More detailed elucidating about this issue may be needed to reduce parental concerns. Cochlear implantation contributes to the development of children's receptive and expressive language skills, to increased quality of life, to the strengthening of interpersonal communication and socialization.