İnsan fetüslerinde nervus facıalıs'in ekstrakraniyal bölümünün morfometrisi, seyri ve anatomik yapılar ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of course, morhometry and anatomical relationships of the extracranial part of n.facialis in human fetuses
  1. Tez No: 489928
  2. Yazar: ÖZLEM ELVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV BOBUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Nervus facialis, fetüs, anatomi, morfometri, yenidoğan, varyasyon, Facial nerve, fetuses, anatomy, morphology, newborn, variation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yenidoğan ve erken çocukluk döneminde, kafa iskeletinin henüz gelişimini tamamlamaması nedeniyle nervus facialis'in morfolojik özellikleri erişkine göre farklılık gösterir. Fetal dönemin farklı evrelerinde nervus facialis'in konumu, komşuluk ilişkileri, boyutlarına ilişkin veri elde edilmesi bu yaş grubu için önem arz eder. Bu yapıların anatomisine ilişkin perinatal döneme ait literatür bilgisi yeterli değildir. Bu sebeple erken çocukluk dönemine ilişkin cerrahiler yetişkin yaş grubu verileri üzerinden yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; yenidoğan ve erken çocukluk dönemlerinde görülebilen konjenital, idiyopatik, travmatik ve iyatrojenik kaynaklı nervus facialis tedavi protokollerinde kullanılmak üzere nervus facialis'in yerleşimi, boyutları, çevre yapılarla ilişkileri konusunda güvenilir ve kullanışlı veriler elde etmektir. Bu amaçla çalışmamızda, formalinle fikse 20-36 haftalar arası 34 insan fetüsünün (19 kız ve 15 erkek) bilateral olarak mikrocerrahi diseksiyonu yapıldı. Nervus facialis, foramen stylomastoideum'dan çıkış noktasından terminal dallarına kadar çevre dokulardan ayırt edilerek diseke edildi. Fetüsler, cinsiyet, taraf ve trimester açısından gruplandırılıp belirli parametreler bakımından incelendi. Nervus facialis ve terminal dallarının parotis bezi içerisinde dallanma paterni ve dallanma sayıları tanımlandı. Önemli anatomik referans noktaları ile pozisyonel ilişkileri incelendi. Nervus facialis gövdesi ve ana dallarının morfometrik ölçümleri yapıldı. Pediatrik fasiyal paralizileri, konjenital deformiteler, yüz bölgesi rekonstrüksiyonları, kas flep ve sinir greftlerinde kullanılmak üzere veriler elde edildi. Arteria auricularis posterior'un nervus facialis gövdesi ile varyatif ilişkisi, vena retromandibularis ve nervus facialis dalları arasındaki varyatif ilişki, ramus marginalis mandibularis ile arteria facialis ve mandibula alt kenarı pozisyonel varyasyonları ortaya kondu. Bu parametrelerin, yenidoğan ve erken çocukluk dönemi cerrahilerinde referans yapılar olmaları ve klinik önemleri tartışıldı. Son yıllarda hızla artan fasiyal cerrahilerde, komplikasyon oranlarının bu çalışma gibi anatomik çalışmaların literatüre sunulması ile azaltılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Due to the incomplete cranial maturation in the fetal period and the extracranial part of facial nerve differs from its adult form. Obtaining a detailed anatomic knowledge of the position, neighboring and the course of developing facial nerve is crucial in the developmental stages. The anatomic relations of the perinatal facial nerve are poorly studied in literature. Early childhood surgeries are based on the data of adult age found in the literatüre. Also, obtaining a detailed anatomic knowledge of this structure in the fetal period is highly important for gaining a better clinical perspective for surgery of congenital malformations, idiopathic, traumatic or iatrogenic lesions of facial nerve. The aim of the study was to reveal the extracranial part of facial nerve with emphasis on some important morphometric data on relationship with the apparent anatomic landmarks, differences between the sexes, developmental periods and asymmetry of the right and left sides in human fetuses. This study was performed by bilateral microsurgical dissection of 34 (19 female, 15 male) formalin fixed human fetuses ranging between 20-36 weeks aged. Dissection of the facial nerve at the exiting point from the stylomastoid foramen and its peripheral course was performed. Fetuses were divided into groups in terms of sexes, sides and developmental periods, then certain parameters were eveluated in detail. Branching pattern of the facial nerve and its terminal branches in the parotis region have been identified regarding number of twigs and symmetry. The positional relations with certain landmarks have been studied. Morphometric measurements of the trunk and its main branches have been performed. Data were obtained for the treatment of pediatric facial paralysis, congenital deformities, performing facial reconstructions, muscle flaps and nerve grafts. Positional relations of the posterior auricular artery with the facial nerve trunk, retromandibular vein with branches of facial nerve, marginal mandibular branch with facial artery and inferior border of mandible were investigated. These parameters were discussed in terms of their clinical significance in newborn and early childhood surgeries. Understanding the microsurgical anatomy of the extracranial part of facial nerve is utmost important for performing any surgical procedure in the relevant region. Contribution of the studies resembling our study may help to reduce the complications of the facial surgery.