Gebelik glikoproteinleri üzerine senkronizasyon protokollerinin etkisi
Effect of synchronization protocols on pregnancy associated glycoproteins
- Tez No: 489944
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÇEBİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cosynch, Düve, Fetal ölüm, Ovsynch, PAG, PGF2α
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Sunulan çalışmanın amacı sütçü düvelerde suni tohumlamadan (ST) sonraki 28'inci günde serum PAG düzeyleri üzerine senkronizasyon protokollerinin etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 158 baş Siyah Alaca düve kullanılmıştır. Grup 1 (PGF)'e (n=70) 11 gün arayla iki doz prostaglandin F2α (PGF2α) uygulandı. Grup 2 (GNRH)'ye (n=61) gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) temelli ovulasyon senkronizasyon protokolü (ovsynch veya cosynch) uygulandı. Grup 3 (Kontrol, n=27) ise çalışma döneminde doğal östrus göstererek tohumlanan hayvanlardan oluşturuldu. Grup 1 ve grup 2 arasında gebelik ve konsepsiyon oranları karşılaştırıldı. Tüm hayvanlardan ST'den sonraki 28'inci günde kuyruk venasından kan alındı. Kan örnekleri 2200 devirde 15 dk sanrifüj edilerek serumları çıkarıldı ve serumlar analiz yapılana kadar -20 oC'de saklandı. ST'den sonraki 28 ve 35'inci günlerde ultrasonografi (USG) ile 60 ve 120'nci günlerde ise rektal palpasyon ile gebelik kontrolleri yapıldı. Serum PAG analizi amacıyla, ST'den sonraki 28'inci gün USG bulgularına göre, 61 adet gebe (G1: 20; G2: 20: G3:21) ve 19 adet boş hayvanın (G1: 6; G2: 7: G3:6) serumu kullanıldı. Serum PAG düzeyleri spektrofotometre ile optik yoğunlukları (OD) tespit edilerek değerlendirildi. Testte iki adet negatif kontrol vardı. Örneklerin OD değerlerinden negatif kontrollerin OD değerlerinin ortalaması çıkarılarak S-N (Sample minus negative control) değeri elde edildi. Testteki renk yoğunluğu ile serum PAG düzeyi orantılı olduğu için S-N değerleri PAG düzeyinin göstergesi olarak kullanıldı. Bulgular: Gebelik oranları Grup 1'de % 28,60; Grup 2'de % 32,80 idi. Konsepsiyon oranları Grup 1'de % 44,40; Grup 2'de % 38,50 idi. Ortalama serum PAG (S-N) düzeyi Grup 1'de 3,34±0,14; Grup 2'de 3,21±0,13; Grup 3'te ise 3,37±0,148 olarak tespit edildi. Gruplar arasında gebelik oranı, konsepsiyon oranı ve ortalama PAG (S-N) düzeyleri bakımından tespit edilen farklılıklar istatiki olarak önemli bulunmadı. ST'den sonraki 60'ıncı günde gebeliği pozitif olan hayvanların %5,56'sında gebeliğin 120'nci gününe kadar fetal ölüm şekillendi. Fetal ölüm tespit edilen hayvanların ST'den sonraki 28'inci günde serum PAG (S-N) düzeyleri 3,79±0,87 iken sağlıklı gebeliklerde 3,24±0,08 idi. Fetal ölüm şekillenen ve şekillenmeyen hayvanların serum PAG (S-N) düzeylerinde tespit edilen farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmadı. Sonuç: Gruplar arasında, ST'den sonraki 28'inci günde, ortalama serum PAG düzeyleri bakımından farklılık bulunmamaktadır. Gebeliğin 60-120'nci günleri arasında fetal ölüm şekillenen ve şekillenmeyen gruplar arasında, gebeliğin 28'inci günündeki serum PAG düzeyleri bakımından farklılık bulunmamaktadır. Ayrıca gebelik ve konsepsiyon oranları bakımından da iki senkronizasyon grubu arasındaki sonuçların benzer olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The objectives of the present study is to investigate the effect of synchronization methods on serum PAG levels on the 28th day after artificial insemination (AI) in the dairy heifers. Material and Methods: One hundered fifty eight Holstein heifers were used in the study. Two doses of prostaglandin F2α (PGF2α) were administered to Group 1 (PGF) (n = 70) for 11 days interval. Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) based ovulation synchronization protocols (Ovsynch or cosynch) was applied to Group 2 (GNRH) (n = 61). Group 3 (control, n = 27) was formed from animals that showed natural estrus during the study period. The pregnancy and conception rates were compared between Group 1 and Group 2. Blood samples were collected from all animals on the 28th day after AI from the tail vein. Blood samples were centrifuged at 2200 g for 15 min and the sera were stored at -20 °C until analysis. Ultrasonography (USG) was performed on the 28th and 35th days after AI and rectal palpation at 60 and 120 days for pregnancy diagnosis. For serum PAG analysis, 61 pregnant (G1: 20; G2: 20: G3: 21) and 19 open (G1: 6; G2: 7: G3:6) animals' sera were used according to USG findings on the 28th day after AI. Serum PAG levels were assessed by spectrophotometric determination of optical densities (OD). There were two negative controls in the test. The OD values of the samples were subtracted from the mean OD values of the negative controls to obtain a value of S-N (Sample minus negative control). The S-N values were used as a measure of the PAG level as the color intensity in the test was proportional to the serum PAG level. Results: Pregnancy rates were 28,60 % in group 1 and 32,80 in group 2. Conception rates were 44,40 % in group 1 and 38,50 in group 2. The mean serum PAG (S-N) level was 3,34±0,14 in group 1; 3,21±0.13 in group 2 and 3,37±0.14 in group 3. The differences between the groups at pregnancy rates, conception rates and mean serum PAG (S-N) levels were not statistically significant. Fetal deaths occurred in 5,56 % of pregnant animals from 60 to 120 days of gestation. The serum PAG (S-N) levels of the fetal deaths in the 28th days after AI were 3,79±0,87, while the healthy pregnancies were 3,24±0,08. Serum PAG (S-N) levels were not statistically different between no loss and fetal death groups Conclusion: There were no difference the serum PAG levels on the 28th days after AI between three groups. Circulating concentrations of PAG on day 28 of pregnancy were not different between no loss and fetal deaths groups between day 60 to 120 of the pregnancy. In addition, pregnancy and conception rates were found to be similar between the two synchronization groups. Key Word: Cosynch Fetal death, Ovsynch, PAG, PGF2α