Farklı kan grubuna sahip sağlıklı kişilerde oksidan, antioksidan ve hemogram parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of anti̇oxi̇dant ,oxi̇dant and hemogram parameters i̇n healthy subjects who havi̇ng di̇fferent blood groups
- Tez No: 489945
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Toplam antioksidan seviye, Toplam oksidan seviye, Oksidatif stres indeksi, Hemogram, Kan gruplari, Total antioxidant status, total oxidative status, oxidative stress index, hemogram, blood groups
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Farklı Kan Grubuna Sahip Olan Sağlıklı Kişilerde Oksidan, Antioksidan ve Hemogram Parametrelerinin Değerlendirilmesi Bu calismamizda farklı kan gruplarına sahip kisilerde Toplam Oksidatif Seviye (TOS), Toplam Antioksidan Seviye (TAS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ve Hemogram parametreleri ile kan gruplari arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. ABO kan antijenleri kullanılarak farklı kan gruplarına sahip her biri 20 sağlıklı kişiden oluşan demografik ve karakteristik bilgileri yaş, cinsiyet, ağırlık ve BMI değerleri birbirine yakın 8 grup oluşturuldu. TOS, TAS ve OSİ kolorimetrik yöntemle biyokimya otoanalizöründe ölçüldü. Hemogram parametreleri olarak Hemoglobin (HGB), Hematokrit (HCT), lökosit sayımı (WBC), Platelet (PLT) ve ortalama platelet volüm (MPV) testleri hemogram otoanalizorunde çalışıldı. Farklı kan grupları ile TOS, TAS, OSİ ve diğer parametreler arasındaki ilişki SPSS programı kullanılarak Pearson korelasyon testi ile analiz edildi. AB kan gruplarının TAS, HGB ve HCT değeri diğer kan gruplarına göre daha yüksektir ve istatiksel olarak anlamlıdır. Ayni grupta MPV ve OSİ değeri düşüktür ve istatiksel olarak anlamlıdır p degerleri. Ayrıca bütün kan grupları arasında TOS, PLT ve WBC değerleri arasında istatiksel olarak anlamli bir fark bulunamamıştır. Rh Faktörüne göre gruplar karşılaştırıldığında Rh (-) faktörüne sahip kan gruplarında TOS, HGB ve HCT Rh (+) faktöre sahip kan gruplarına göre yüksek ve istatiksel olarak anlamlıdır p degerleri. Ayrıca bu kisilerde MPV değeri daha düşük ve istatiksel olarak daha anlamlıdır p degeri. AB kan gruplarına sahip kişilerin TAS seviyelerinin anlamlı olarak yüksek olması bu kişilerin oksidatif stresi yükselten diyabet, kanser ve inflamasyon gibi pek çok hastalık durumlarında oksidan-antioksidan dengeyi antioksidanlar lehine artırarak bu durumlara karşı dirençli veya daha dayanıklı olabilme gibi bir avantaja sahip olabileceklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate in this study total oxidative level ( TOS ) total antioxidan level (TAS) oxidative stress index (OSI) and relationship between hemogram parametres and blood groups in healthy people with different blood groups. We formed 8 groups including 20 healthy people in each with different ABO blood antigens They had similar demographic and characteristic data, age, gender, body weight and BMI values. TOS, TAS and OSIlevels were measured with colorimetric method in a biochemistry autoanalyser. For hemogram parameters hemoglobine (HGB), hematocrit (HCT), leukocyte count (WBC), platelet (PLT), mean platelet volume (MPV) tests were studied in a hemograme autoanalyser. Relationship between different blood groups and TOS, TAS, OSI and the other parameters were evaluated using SPSS programme. with a Pearson correlation test. According to our study AB blood groups' TAS, HGB and HCT values were higher and MPV, OSI lower significantly than the other blood groups' (p values). There was no statistically significant differences between theother blood groups in terms of TOS, PLT, HCT values (p>0.05). In the comparison of the groups regarding to Rh factor, in Rh(-) blood groups TOS, HGB, HCT values were statically signifintly higher than those in Rh(+) group. MPV values of Rh (-) group were statically significantly lower than those of Rh (+) group. As a conclusion, AB blood group people having the highest TAS levels among the groups may appears to be more resistant to diabet, cancer, inflamation in which oxidative stress increaseby changing oxidative-antioxidative balance in the favor of antioxidants.