Ankilozan spondilit hastalarında kardiyovasküler sistem tutulumunun erken dönemde saptanması
Early detection of cardiovascular system involvement in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 489955
  2. Yazar: DERYA NECMİYE ÖZALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMET ÖZKARAMANLI GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Kardiyovasküler Tutulum, Nabız Dalga Hızı, Arteryal Stifness, Ankylosing Spondylitis, Cardiovascular nvolvement, Puls Wave Velocity, Arterial Stifness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyovasküler Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ankilozan spondilit (AS), aortit, aort dilatasyonu ve kapak yetersizliği gibi kardiyovasküler tutulumlara sebep olabilen kronik inflamatuar romatizmal bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı AS hastalarında hastalığının sebep olabileceği aort tutulumunun erken dönemde ekokardiyografi ve santral nabız dalga hızı (c-PWV) yöntemleri kullanılarak tespit edilmesidir. AS'li 75 hasta ile (yaş ortalaması 41 ± 10.1, 28 kadın) yaş ve cinsiyete uygun 30 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi (ortalama yaş 38.5 ± 9.9 yıl, 13 kadın). Konvansiyonel M Mod ve vektör velocity görüntüleme (VVI) yöntemleri ile çıkan aortun mekanik özellikleri incelendi. Osilometrik yöntem ile cPVW ölçüldü. Bath AS Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) ile hastalık aktivitesi, Bath AS Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ile hastaların fonksiyonel durumları ve AS Yaşam Kalitesi İndeksi (ASQoL) ile de hayat kaliteleri ölçülüp kaydedildi. Hastaların fizik muayeneleri ile tragus-duvar, schober, göğüs ekspansiyonu, servikal rotasyon, lomber lateral fleksiyon, bimalleolar mesafe ölçümleri yapıldı. AS hastaları kontrol ile karşılaştırıldığında, AS'li hastalarda sinüs valsalva seviyesindeki aort çapı, sistolik aort çapı ve c-PWV'nin anlamlı olarak arttığı; anterior (ön) ve posterior (arka) aort duvarlarının transvers strainlerinin anlamlı olarak azaldığı bulundu. cPWV tüm seviyelerdeki aort çapı (aort kökünde r=0,36, valsalva sinüsünde r=0,46, sinotübüler kavşakta r =0,35), sistolik aort çapı (r = 0,49), diyastolik aort çapı (r=0,55), aortik strain (r=-0,29), distensibilite (r=-0,41) ve elastik modulus (r=0,4) ile korele bulundu. Çalışmamızda AS hastalarının aort çapları normal sınırlar içerisinde olmasına rağmen VVI ile incelendiğinde ön ve arka duvar transvers strainlerinin bozulmuş olduğu ve c-PWV'nin artmış olduğu gösterildi. VVI ile değerlendirilen aort strain parametreleri AS'li hastalarda kardiyovasküler tutulumunun erken tespiti için kullanılabilinir.
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondilitis (AS) is a chronic inflammatory rheumatic disorder that results in aortitis, aortic dilatation and valvular aortic insufficiency when cardiovascular system is involved. The purpose of this study was therefore to determine the ability of echocardiography and central pulse wave velocity (c-PWV) to detect cardiovascular involvement in early phases. Seventy-five patients with AS (mean age 41±10.1, 28 women) and age/sex matched 30 healthy individuals (mean age 38.5± 9.9, 13 women) were involved into the study. The mechanic properties of the ascending aorta were evaluated with conventional M mode and vector velocity imaging techniques. The c-PWV was measured by oscillometric method. Bath AS disease activity index (BASDAI), Bath AS functional index (BASFI) and AS quality of life (ASQoL) indices were recorded. Tragus-wall distance, cervical rotation, lombar lateral flexion, bimalleolar distance, chest expansion and schober tests were performed in physical examination. When the patients with AS were compared to the control subjects, they had increased diameters of aorta at sinus of valsalva, increased systolic diameter at ascending aorta, and decreased transverse strain of the anterior and posterior walls of the aorta. the cPWV was correlated with the aortic diameters ( r=0.36 at aortic annulus, r=0.46 at sinus of valsalva, r=0.35 at sinutubuler junction) systolic and diastolic diameters of ascending aorta (r=0.49 and r=0.55 respectively) aortic strain (r=-0.29), aortic distansibility (r=-0.41) and elastic modulus (r=0.4). Although the aortic diameters of the patients with AS were with in the reference limits, when VVI was applied on the aortic walls, the transverse strain of both anterior and posterior aortic walls were diminished. Aortic strain by VVI echocardiography is a promising tool to detect patients with early cardiovascular involvement of AS.