Seboreik keratoz lezyonlarının tedavisinde radyofrekans ablasyon ile kriyoterapinin karşılaştırılması
Comparison of radiofrequency ablation with cryotherapy in the treatment of seborrheic keratosis lesions
  1. Tez No: 490002
  2. Yazar: MAHİNUR DİDEM BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL ERBAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Seboreik keratoz, Radyofrekans ablasyon, Kriyoterapi, Deri hastalığı, Seborrheic keratosis, Radiofrequency ablation, Cryotherapy, Skin disease
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Seboreik keratoz (SK) toplumda sık görülen ve nedeni bilinmeyen bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada SK tedavisinde radyofrekans ablasyon (RFA) ile kriyoterapinin etkinlik ve yan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Mart 2016-Mart 2017 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran, klinik ve/veya dermoskopik olarak SK tanısı alan, 18 yaş ve üzeri 36 gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Aynı hastada birbirine yakın ve benzer büyüklükte 2 SK lezyonu seçilerek lezyonlardan birine kriyoterapi diğerine RFA uygulandı. Tedaviyi izleyen sürede 10'ar günlük aralıklarla 3 kez kontrolleri yapılarak tedavi etkinliği ve oluşan komplikasyonlar değerlendirildi. Tedavi etkinliği lezyonun tam olarak iyileşmesi şeklinde değerlendirildi. Tam iyileşme sağlanamayan lezyonlara önceki tedavi bir kez daha uygulandı. Araştırmamızda tanımlayıcı istatistiklerle beraber Mann-Whitney U, Mc Nemar ve ki kare analizleri uygulandı ve p 0.05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Seçilen olguların 10'u kadın, 26' sı erkekti. Yaş ortalaması 63,5±9,2 (En düşük= 43, En yüksek= 78) yıl idi. RFA uygulanan lezyonların tümünde ilk kontrolde tam iyileşme görülürken, kriyoterapi grubunda lezyonların hiçbirinde tam iyileşme görülmedi. İkinci kez uygulamadan sonra yapılan ilk kontrolde %36,1 oranında iyileşme görülürken, yapılan son değerlendirmede bu oranın % 77,8' e yükseldiği tespit edildi. Tedavi gruplarındaki iyileşme oranları karşılaştırıldığında sonuçlar arasındaki farklılık anlamlı bulundu (p 0.05). Yan etkiler karşılaştırıldığında 2. kontrolde RFA grubunda kriyoterapi grubundakine göre anlamlı oranda daha fazla eritem (sırasıyla %25 ve %5,6, p=0,022) saptanırken, çalışma sonunda tedavi gruplarındaki eritem sıklıkları arasındaki farklılık anlamlı bulunmadı (sırasıyla %8,3 ve %2,8 p>0,05). Son kontrolde kriyoterapi uygulanan lezyonlarda RFA grubundakilere göre anlamlı düzeyde daha sık hiperpigmentasyon tespit edildi (sırasıyla %16,7 ve %0, p=0,011). Sonuç: SK tedavisinde kriyoterapi RFA'ya göre daha ucuz ve kolay bir yöntem olmakla birlikte toplumumuzda istenmeyen bir durum olan hiperpigmentasyon riski kriyoterapi grubunda daha yüksek bulunduğundan ve tek seans RFA uygulamasıyla daha yüksek tedavi başarısı sağlandığından, SK gibi iyi huylu deri lezyonlarının tedavisinde RFA'nın etkili ve güvenilir bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Seborrheic keratosis (SK) is a common skin disease of unknown etiology. In this study, we aimed to compare the efficacy and side effects of cryotherapy with radiofrequency ablation (RFA) in the treatment of SK. Methods: Between March 2016 and March 2017, 36 voluntary patients aged 18 years and older who had SK, diagnosed clinically and/or dermoscopic were enrolled into the study. The study was conducted at Gaziantep University Medical Faculty Department of Dermatology and Venereal Disease outpatient clinic. We selected two SK lesions in close proximity and similar size in the study subjects. RFA was applied to one of those while the other was treated with cryotherapy sequentially in random order. The efficacy and side effects were evaluated after each treatment three times at 10 days intervals during the follow-up period. Treatment modality was repeated only one more time if the first application did not result in complete resolution of the lesion. The data was analyzed using descriptive statistics and Mann-Whitney U test, Mc Nemar and Chi square tests. P value 0.05 was considered statistically significant. Results: Ten of the selected cases were female and 26 were male. The mean age of the patients was 63.5 ± 9.2 (range 43-78) years. At the first follow up visit, all of the lesions healed completely with one application of RFA while none of the lesions showed any improvement following the first cryotherapy. Complete healing was observed only in 36.1% of the lesions at first control after second application of cryotherapy and cure rate increased to 77.8% at the end of the study. These results revealed that a single application of RFA was significantly more effective than cryotherapy applied one or two times (Cure rates 100% and 77.8% respectively, p 0.05). When comparing adverse events of both treatments, we observed significantly more common erythema in RFA group compared to cryotherapy at the first control (25 % vs 5,6%, respectively, p= 0,022) whereas there was no more statistically significant difference between results in the study groups at the final evaluation (8,3% in RFA vs. 2,8% in cryotherapy, p>0,05). On the other hand, hyperpigmentation was a significantly more common complication in lesions treated with cryotherapy compared to those in RFA (16.7% vs. 0%, p=0,011). Conclusions: Although cryotherapy is a cheaper and easier method to treat benign skin lesions, we found that the risk of hyperpigmentation, which is an undesirable condition in our society, was higher in lesions treated with cryotherapy. Furthermore, RFA provided significantly higher treatment success with single application. In conclusion, RFA seem to be an effective and reliable treatment alternative for the treatment of benign skin lesions such as SK.