Investigation of ductility behavior of polypropylene fiber reinforced concrete beams
Polipropilen elyaf takviyeli betonarme kirişlerin süneklik davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 490069
  2. Yazar: AHMED NAEEM ABDALAH ABDALAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLDEM TAYŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen, elyaflı betonarme kirişler, süneklik, Polypropylene, fiber-reinforced beams, ductility
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda lifler, birçok beton parametresini iyileştirme özelliği olduğu için yapısal beton elemanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mevcut araştırmada, maliyet, kalite ve inşaat süresi gibi üç faktör arasında bir denge kurulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, polipropilen (PP) fiber takviyeli betonarme kirişlerin süneklik davranışlarını geliştirme yöntemlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu, ince agrega ve ince katkı malzemelerini arttırarak ve kaba parçacıkları azaltarak dökme işleminden hemen sonra mukavemetini alabilen, geleneksel yüksek mukavemetli beton üretilerek gerçekleştirilecektir. Hem taze betonun çökme süresi ve elyaf dağılımı verimliliği hem de katılaşmış betonda deplasman ve çekme testlerinde çoğul çatlakların araştırılması açısından mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi için testler yapılmıştır. Farklı yüzdeli (0,5, 1,0,% 1,5) PP elyaf ile takviye edilmiş birçok beton kiriş çeşitli sayılardaki geleneksel donatı ile inşa edilmiş ve kontrol kirişleri ile karşılaştırılmıştır. Bu araştırmada kullanılan kirişlerin net boyutları 150 X 150 X 850 mm'dir. Genel olarak, PP elyaf ilavesi betonun mekanik özelliklerini iyileştirmektedir. Normal beton kirişine kıyasla PP lifli kirişlerde daha fazla süneklik davranışının yanı sıra hacim fraksiyonunun artışı daha iyi süneklik kazandırmaktadır. 1.5 PP-2R kirişinin sünekliği % 53 oranında iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
Fibers are widely used in structural concrete members in recent years, because of its ability in improving many parameters of concrete. Present research is attempted to employ a balance among the three factors (cost, quality, and construction time). This study aims to investigate the methods of improving ductility behavior of polypropylene (PP) fiber reinforced concrete beams. This will be done through constructing a conventional high strength concrete that have ability to gain its strength quickly after the casting, by increasing the fine aggregate and fine additive materials which complementing by decreasing the coarse particles. In order to improve the mechanical properties of both fresh concrete in term of slump and fiber dispersion efficiency, furthermore in hardened concrete in term of displacement, and robust multiple cracking behavior under tensile action tests are done. Several concrete beams reinforced with different percentages of PP fiber (0.5, 1.0, 1.5 %) are constructed with different number of conventional longitudinal steel reinforcement and compared with control beams. The clear dimensions of the beams used in this investigation are 150 X 150 X 850 mm. In general, the addition of PP fiber improved the mechanical properties of concrete. As well as the more ductile behavior is found in beams with PP fibers compared with normal concrete beam, so increase of the volume fraction is giving better ductility. Where the ductility of beam 1.5 PP-2R has improved by 53 %.