Rosmarinus officinalis'in biyolojik aktivitesinin araştırılması
Biological activity researches of Rosmarinus officinalis
- Tez No: 490113
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rosmarinus officinalis, antimikrobiyal aktivite, biyolojik aktivite, DPPH, pBR322, H2O2, UV-C, DNA, Rosmarinus officinalis, antimicrobial activity, biological activity, DPPH, pBR322, H2O2, UV-C, DNA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olan biberiye, Lamiaceae familyasındaki antioksidan özelliğe sahip bir bitkidir. Bu çalışmada, biberiye (Rosmarinus officinalisL.) bitkisi Gaziantep ilinde yetişen türlerinden toplanıp uygun koşullarda gölgede kurutulmuştur. Biberiye bitkisinin uygun koşullarda hekzan, diklorometan, metanol ve su özütleri elde edilmiştir. Farklı çözücülerden elde edilen ekstraklarda oksidan durumları, DNA koruyucu aktivite, antimikrobiyal özelliği, toplam flavonoid miktarları, toplam fenolik madde miktarları gibi bazı biyolojik aktiviteleri değerlendirilmiştir. Biberiye bitkisinin oksidan durumlarını belirlemek amacı ile Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve antiradikalik aktivite tayini için de DPPH yöntemi kullanılmıştır. DNA koruyucu aktivite için pBR322 plazmid DNA'sı ve UV-C yöntemi kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivitesinin ölçülmesi için CLS klavuzuna uygun olarak mikrodilüsyon yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırma sonucunda; Hekzan özütünün 0.02 µg/ml konsantrasyonda serbest radikal süpürücü etkisini maksimuma çıkardığı ve bu etkinin % 75 civarlarında olduğu açıkça görülmüştür. Biberiye bitkisi DNA'yı Hidrojen peroksit ve UV_C'ye karşı koruyucu etki göstermiştir. Biberiye bitkisinden elde edilen özütlerimizde antimikrobiyal etki saptanmamıştır. Ayrıca en yüksek fenolik ve flavonoid bileşenlerinin biberiye bitkisinin su özütünde olduğu görülmektedir. Bu çalışma sonucunda biberiye bitkisinin antioksidan, fenolik, flavonoid içerikleri ve DNA 'ya karşı koruyucu özellikte aktif bileşiklere sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rosemary (Rosmarinus officinalis L.), a medicinal and aromatic plant, is an antioxidant plant of the Lamiaceae. In this study, rosemary were collected from Gaziantep province (Southeastern of Turkey) and dried in the shade under appropriate conditions. The extracts of hexane, dichloromethane, methanol and extract were obtained from rosemary under appropriate conditions. Extracts from different solvents were evaluated for their oxidative status, DNA protective activity, antimicrobial properties, total flavonoid (TAS, TOS) and antipyretic activity (DPPH) were used to determine the oxidant status of rosemary. PBR322 plasmid DNA and UV-C method were used for DNA-protecting activity. In order to measure antimicrobial activity, microdilution method was preferred according to the CLS guideline As a result of this research, it was obvious that the herb extract had a maximal free radical scavenger effect at a concentration of 0.02 μg / ml and it was found to be around 75%. This has a protective effect against hydrogen peroxide and UV_C. The antimicrobial effect was not detected in our extracts obtained from rosemary. High phenolic and flavonoid components are found to be in the extract of rosemary. As a result of this study, rosemary plant has active compounds in antioxidant, phenolic, flavonoid contents and DNA protecting properties.