Kentsel koruma alanlarında kamusal mekanların sürdürülebilirliği: Antalya Kaleiçi Yat Limanı örneği
The sustainability of public spaces in the urban conservation field: The sample of Antalya Kaleici Marina
  1. Tez No: 490157
  2. Yazar: CANSU UYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ERDEN ERBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekân, Sürdürülebilir Koruma, Antalya, Kaleiçi, Yat Limanı, Alan Yönetimi, Yönetim Planı, Public Space, Sustainability, Antalya, Kaleiçi, Marina, Port, Management Plan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kentlerin fiziksel, ekonomik, sosyal, kültürel, sembolik, psikolojik ve politik yapısını belirleyen temel mekanlar kamusal alanlardır. Kamusal alanların kentlerdeki somut biçimlenmesini ise kamusal mekanlarda izlenebilmektedir. Kentlerin sahip oldukları tarihsel ve kültürel değerlerin korunması ve geleceğe aktarılması günümüzde toplumun çoğunluğunca benimsenmiştir. Kentlere kimlik kazandıran ve kimliğini tanımlayan bu değerler kentlerin yaşamının sürekliliğini ve devinimini içselleştirmeye, dolayısı ile kente aidiyet duygusunun gelişmesine, yaşamın süreklilik duygusunun algılanmasına katkı sağlar. Bu durum, her kuşağın bir önceki dönemden edindiği birikimleri yaşadığı kültürle etkileşime girerek ve yenilerini ekleyerek yeni kuşaklara aktarılma sorumluluğunu da yükler. Antalya kentinin kimlik değeri yüksek yerlerinden birisi olan ve bu çalışmaya konu Kaleiçi Yat Limanı bölgesi, tümüyle kamulaştırılıp, alan bütününde gerçekleştirilen düzenlemelere karşın, kentsel kamusal mekân bağlamında, kentli kullanıcıda aidiyet duygusunun yeterince sağlanamadığı ve kentliye böyle bir alana sahip olmanın farkındalığının hissettirilemediği bir mekân durumuna gelmiştir. Antalya Kaleiçi Yat Limanı, ülkemizdeki en bilinen koruma uygulamalarından biri olmasına karşın bu uygulama sürecini, tarihsel gelişimi ve alandaki mülkiyet dönüşümüyle birlikte izleyip değerlendiren bir çalışma yapılmamıştır. Tez kapsamında bu alandaki uygulama süreci incelenmiş, Kaleiçi' nin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için; sahip olduğu kültürel miras değerlerini koruyarak potansiyelinin, geleceğe dönük hedeflerinin sürdürülebilirliğini, stratejik planlama yaklaşımına dayalı olarak geliştirecek kısa, orta ve uzun dönemli eylemler içeren, tüm paydaşların katılımı ile hazırlanacak ve Kaleiçi'nin bütününü kapsayacak bir Yönetim Planı hazırlanmasının gerektiği sonucuna ulaşılmış ve bu planın genel çerçevesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important factors which identify the cities have been the public spaces the roads, squares, commercial fields and the ports are the spaces which regulate and show the city's economical and social life. Each of economical and social change have brought the changes in those spaces.Public spaces determine the physical, economic, social, cultural, symbolic, psychological and political structure of cities. We can see the physical form of public spaces in public places in cities. This study, has tried to provide the recommendation related to the development of regulation and conservation methods in a way to be more qualified one and to gain an aspect for the urban life without losing their identity values of public areas. Although the field which is the topic in this study is one of the space with the highest identity value; it makes a field which faces against the rapid consumption problem of the spaces and a city profile also that the belonging feeling doesn't occur in the town-dweller user related to the urban public spaces. So, the study is considered that it can be a reference for the similar fields. As the topic of this study is the interdisciplinary, it is foreseen that the content of the management plan framework which is recommended is reviewed in more details in the further studies.