Hastane temiz odalarının tasarım esasları
Design principles of the hospital clean rooms
- Tez No: 490219
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Hastane iklimlendirme, DIN 1946-4, Temiz oda, Hijyenik Klima Santrali, Psikrometri, BMS, Validasyon, Operating Room, Hospital Air Conditioning, DIN 1946-4, Clean Room Hygienic Air Handling Units, Psychometry, BMS, Validation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Pratikte bir ortamdaki mikroorganizma oluşumunun veya transferinin önüne geçilemez. Ancak mahale filtrelenmiş düşük tanecik derişimine sahip taze havanın verilmesi ve ortamda bulunan kirli havanın egzoz edilmesi ile tanecik sayısı istenilen düzeyde tutulabilir. Bunu gerçekleştirebilmek için en iyi yöntem ise bir havalandırma sisteminin kurulmasıdır. Bu çalışmada hastane temiz odalarından enfeksiyon riski açısından en yüksek riske sahip ameliyathanelerin iklimlendirme sistem tasarımı, projelendirilmesi ve uygulaması üzerinde durulmuştur. Tasarımdan ve projelendirmeden önce ameliyathanelerin sınıflandırılmasından, ilgili uluslararası standartlardan, mimari ve mekanik tesisatın birbiri ile uyumundan ve havalandırma kaynaklı olabilecek enfeksiyon risklerinden bahsedilmiştir. Ayrıca ameliyathanelerde yangın ve duman kontrolü üzerinde durulmuş, son olarak ise havalandırma sisteminin test, temizlik ve validasyon işlemlerinden bahsedilmiştir. Tasarım kriterlerine bağlı olarak bir ameliyathaneye gönderilecek şartlandırılmış havanın ön işlemlerine (filtrelenmesi, ısıtılması, soğutulması vb.), havanın dağıtımına (gerekli hava debisinin belirlenerek hava kanallarının boyutlandırılması) ve süreklilik sağlanırken uygulanacak olan otomasyon sisteminin çalışma prensibi anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Practically the formation or transfer of microorganisms in an environment can not be prevented. However, the number of particles can be maintained at a desired level by introducing fresh air with a low particle concentration filtered at the site and exhausting the polluted air in the environment. The best way to do this is to install a ventilation system. This study focuses on the design, design and application of the air conditioning system of the operating rooms with the highest risk from the hospital clean rooms in terms of risk of infection. Before designing and projecting, mention was made of the classification of operating rooms, the relevant international standards, the compatibility of architectural and mechanical installations, and the risk of infection from ventilation. In addition, fire and smoke control was emphasized in the operating rooms, and finally the test, cleaning and validation procedures of the ventilation system were mentioned. The operating principle of the automation system to be applied when pre-conditioning (filtration, heating, cooling etc.) of the conditioned air to be sent to an operating room according to the design criteria, air distribution (sizing of the air duct by determining the necessary air flow) and continuity are explained.