Determination of diffusion weighted magnetic resonance imaging based biomarkers of mild cognitive impairment in Parkinson's disease
Parkinson hastalığı hafif kognitif bozukluğunun difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme temelli biyoişaretleyicilerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 490262
  2. Yazar: ÖZGE CAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESİN ÖZTÜRK IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, hafif kognitif bozukluk, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, Parkinson's disease, mild cognitive impairment, diffusion weighted magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Parkinson hastalığı (PH) beyin ak maddesinde yarattığı yapısal değişimler sebebiyle, motor problemlere ek olarak, genelde Parkinson hastalığı demansa (PHD) dönüşen bilişsel kayıplara sebep olur. Parkinson hastalığı hafif kognitif bozukluğu (PHHKB), bu bilişsel düşüşün orta seviyesidir. PH-HKB'nin teşhisinde invaziv olmayan biyoişaretleyicilerin bulunması gerekmektedir. Gruplar arası istatistiksel anlamlı farkların belirlenmesi için, 32 PH-HKB, 27 Parkinson kognitif normal hastası (PH-KN) ve 18 sağlıklı kontrol (SK) çalışmaya dahil edilmiştir. Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme görüntüleme (DA-MRG) verileri 3T Philips klinik MR tarayıcı ile alınmıştır. DA-MR görüntülerinden FMRIB yazılım kütüphanesi (FMRIB's Software Library - FSL) araçları kullanılarak, fraksiyonel anizotropi (FA) ve ortalama difüzivite (MD) haritaları çıkarılmıştır. Johns Hopkins Üniversitesi (JHU) 81-DTG atlası ve Montreal Nöroloji Enstitüsü (MNI) atlası bölgeleri üzerinde ortalama FA ve MD değerleri hesaplanmıştır. Her bölgede, gruplar arası istatistiksel anlamlı farkların belirlenebilmesı için Kruskal Wallis testi ve ikili karşılaştırmalar için, Mann Whitney sıra toplam testi uygulanmıştır. Ayrıca, FA ve MD haritaları, FSL'in yolak bazlı uzamsal istatistik (Tract Based Spatial Statistics - TBSS) yöntemiyle incelenmiş, permütasyon testi uygulanmıştır. Bölgesel sonuçlar, FA ve MD değerlerinin, PH-HKB ve SK arasındaki birçok bölgede anlamlı farkların bulunduğunu göstermektedir. TBSS sonuçlarında ise, PH-HKB ve SK arasında bütün bölgelerde fark görülürken, PH-KN ve SK arasında hiçbir bölgede fark bulunamamıştır. Bu çalışmada ulaşılan sonuçlar, PH-HKB'nin erken belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Parkinson's Disease (PD) results in structural changes on white matter (WM) of the brain, creating cognitive deficits in addition to motor problems generally ending up with Parkinson's disease dementia (PDD). Mild cognitive impairment (MCI) is the middle stage of this cognitive decline. There is a need for finding non-invasive biomarkers for early diagnosis of PD-MCI. In this study, 27 cognitively intact PD (PDCI), 32 PD-MCI and 18 healthy controls (HC) were included to assess the structural differences. Diffusion weighted magnetic resonance images (DW-MRI) were obtained at a Philips 3T clinical scanner. Fractional anisotropy (FA) and mean diffusivity (MD) maps were estimated from DW-MRI via FMRIB Software Library (FSL) tools. Mean FA and MD values were calculated at regions of Johns Hopkins University (JHU) 81 WM atlas and Montreal Neurological Institute (MNI) atlas. For each region, a Kruskal Wallis test was applied to detect statistically significantly FA or MD differences between the three subject groups, followed by a Mann Whitney rank sum test for pairwise comparisons. FA and MD maps were also fed into tract based spatial statistics (TBSS) tool of FSL and permutation tests were applied. Region based results showed that mean FA and MD values significantly differed in some WM regions mostly between PD-MCI and HC groups. TBSS results showed that there was a statistically signifi- cant difference between PD-MCI and HC FA maps at all of the regions assessed. Less number of regions had significant FA differences between PD-MCI and PD-CI groups, but no regions were found to be different between PD-CI and HC. The results obtained with this study may contribute into an early detection of PD-MCI.