Beyin metastazlarında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin primer patolojik tanının belirlenmesine katkısı
Contribution of diffusion weighted imaging to determination of primary pathological diagnosis in brain metastasis
- Tez No: 931636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF PEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin metastazı, Manyetik Rezonans Görüntüleme, ADC, Brain metastases, Magnetic Resonance Imaging, ADC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Sistemik malignitesi olan hastaların yaklaşık %20'sinde beyin (parankim) metastazı saptanır. Beyin metastazları (BM) önemli mortalite ve morbidite sebebidir. Çalışmamızın amacı beyin metastazı olan hastaların patolojik tanıları ile beyin manyetik rezonans görüntülemede (MRG'de) ADC değerlerini kullanarak difüzyon kısıtlama dereceleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak ve ADC değerlerinin primeri bilinmeyen BM olması durumunda primer tümör lokalizasyonu açısından yol gösterici olup olmayacağının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: PACS sistemi taranarak Ocak 2012-Aralık 2023 yılları arasında BM taramak amacıyla beyin MRG incelemesi yapılan, toplam 1585 hastanın beyin MRG görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Birden fazla primer malignitesi olan hastalar, kraniyal radyoterapi almış olan hastalar, son 1 yıl içinde kemoterapi almış olan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Toplam 181 hastada yaş, cinsiyet, lezyonun ortalama, minimum, maksimum ADC değeri, kontralateral beyaz cevherin ortalama, minimum, maksimum ADC değerleri retrospektif olarak değerlendirildi. ADC ölçümleri yapılırken kontrastlı beyin MRG görüntülerde 'multipl lezyonu olan hastalarda en büyük lezyondan olmak üzere' lezyonların kontrastlanan komponentine karşılık gelen alandan, ADC haritasında ROI koyularak ölçümler yapıldı. İstatistiksel değerlendirmeye primer tanıları adenokarsinom olan 93, yassı hücreli karsinom olan 23 ve nöroendokrin karsinom olan 23 hasta dahil edildi. Bulgular: Hastaların %72,7'sini (101) erkekler oluşturmakta olup, yaş ortalaması 65,2±9 yıldı. Adenokarsinom (%67,7 erkek), yassı hücreli karsinom (%82,6 erkek), nöroendokrin karsinom (%82,6 erkek) grupları arasında cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p=0.180). Adenokarsinom, yassı hücreli karsinom ve nöroendokrin karsinom metastazlarının ortalama ADC değerleri sırasıyla; 1028±243x10-6 mm2, 955±289 x10-6 mm2 ve 747±187 x10-6 mm2 bulunmuştur. Adenokarsinom ve yassı hücreli karsinom metastazlı hastaların ortalama ADC değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmezken; yassı hücreli karsinom ve nöroendokrin karsinom ile adenokarsinom ve nöroendokrin karsinom metastazlı hastaların ortalama ADC değerleri arasında anlamlı fark saptandı (p değerleri sırasıyla 0,017 ve 0,001). Adenokarsinom ve yassı hücreli karsinom için varyasyon katsayısı ayırt ettiriciydi (p:0.026). Sonuç: Çalışmamıza dahil ettiğimiz lezyonları adenokarsinom, yassı hücreli karsinom ve nöroendokrin karsinom olarak gruplandırıldı. Nöroendokrin karsinom metastazlarının hem yassı hücreli karsinom metastazlarına hem de adenokarsinom metastazlarına kıyasla daha düşük ADC değerleri olduğu saptanmıştır. Bunun da tümör sellüleritesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla adenokarsinom ve yassı hücreli karsinom ayrımında varyasyon katsayısını kullanan ilk çalışmadır. Bu parametre sonraki çalışmalarda farklı lezyonları ayırt etmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The brain (parenchymal) metastasis is detected in approximately 20% of patients with systemic malignancy. Brain metastases (BM) are a significant cause of mortality and morbidity. The aim of our study is to investigate whether there is a relationship between the pathological diagnoses of patients with brain metastasis and the degrees of diffusion restriction using ADC values in brain magnetic resonance imaging (MRI), and to evaluate whether ADC values can be a guide for primary tumor localization in cases of brain metastasis of unknown primary origin. Materials and methods: The brain MRI images of a total of 1585 patients who underwent brain MRI examinations for screening of brain metastasis (BM) between January 2012 and December 2023 were retrospectively evaluated by scanning the PACS system. Patients with multiple primary malignancies, those who had received cranial radiotherapy, and those who had received chemotherapy within the last year were excluded from the study. A total of 181 patients were included in the analysis, and their age, gender, the mean, minimum, and maximum ADC values of the lesions, as well as the mean, minimum, and maximum ADC values of the contralateral white matter, were retrospectively evaluated. While measuring ADC values, in the contrast-enhanced brain MRI images, for patients with multiple lesions, the measurements were taken from the area corresponding to the contrast-enhancing component of the largest lesion, using the ADC map and placing a region of interest (ROI). For statistical evaluation, 93 patients with adenocarcinoma, 23 with squamous cell carcinoma, and 23 with neuroendocrine carcinoma were included based on their primary diagnoses. Results: 72.7 percent of the patients (101) were male, with an average age of 65.2±9 years. No statistically significant gender differences were observed between the groups of adenocarcinoma (67.7% male), squamous cell carcinoma (82.6% male), and neuroendocrine carcinoma (82.6% male) (p=0.180). The mean ADC values for adenocarcinoma, squamous cell carcinoma, and neuroendocrine carcinoma metastases were found to be 1028±243 x 10⁻⁶ mm², 955±289 x 10⁻⁶ mm², and 747±187 x 10⁻⁶ mm², respectively. While no significant difference was observed in the average ADC values between patients with adenocarcinoma and squamous cell carcinoma metastases, significant differences were found between the average ADC values of squamous cell carcinoma and neuroendocrine carcinoma, as well as adenocarcinoma and neuroendocrine carcinoma metastases (p-values of 0.017 and 0.001, respectively). The coefficient of variation was found to be discriminative for both adenocarcinoma and squamous cell carcinoma (p=0.026). Conclusions: The lesions included in our study were categorized as adenocarcinoma, squamous cell carcinoma, and neuroendocrine carcinoma. It was found that the metastases of neuroendocrine carcinoma had lower ADC values compared to both squamous cell carcinoma and adenocarcinoma metastases. This difference is thought to be possibly related to tumor cellularity. To our knowledge, our study is the first to use the coefficient of variation for distinguishing between adenocarcinoma and squamous cell carcinoma. This parameter could be used in future studies to differentiate between various lesions.