Mikrodalga ile ısıl aktivasyon, toplayıcı ve köpürtücü miktarlarının linyit flotasyonuna etkisinin istatistiksel deney tasarımı yöntemiyle saptanması
Determination of effects of microwave radiation, collector and froth amounts on lignite flotation by using the statistical design of experiment method
  1. Tez No: 490417
  2. Yazar: OZAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Flotasyon, mikro dalga ile ısıl aktivasyon, toplayıcı, köpürtücü, mekanik hücre, Flotation, microwave heating, collector, frother, mechanical cell
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, Tunçbilek ve Çayırhan linyitleri kullanılarak yapılan bu çalışmanın amacı, numuneler üzerinde, mikrodalga ile ısıl aktivasyonun, toplayıcı ve köpürtücü miktarının flotasyon verimi ve kül uzaklaştırma üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Tam faktöriyel deney tasarımıyla gerçekleştirilen çalışmada, flotasyonda etkili olan parametreler belirlenmiş ve optimizasyon için de bir alt yapı oluşturulmuştur. Çalışmada, iki farklı yöreden kömürlerle, flotasyon verimini sağlamak için, mikrodalga ile ısıl işleme tabi tutmadan ve tutularak en uygun toplayıcı ve köpürtücü oranlarını tespit etmek amacıyla deneyler gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerin sonuçlarına göre, Tunçbilek ve Çayırhan yöresi kömürleri için en uygun toplayıcı miktarı 4290 gr/t ve köpürtücü miktarı 20ppm olarak tespit edilmiştir. Mikrodalga ile ön ısıtmanın, flotasyon verimi üzerinde etkin bir parametre olmasına karşın, toplayıcı ve köpürtücü reaktifler kadar etkin olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, yanabilir verimin en yüksek olduğu koşulları oluşturan en etkin parametre toplayıcıdır. Yapılan deneyler sonucunda, Tunçbilek yöresi kömür numunesinin kül içeriği %20'ye düşürülerek, %93 yanabilir verim elde edilmiştir. Çayırhan kömür numuneleri için kül içeriği %49 yanabilir verimle %16'ya düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the present study, flotation of Tunçbilek and Cayırhan lignite were statistically analyzed under the influence of microwave heating by using factorial experimental design. The purpose of the study is to reveal the impacts of microwave heating, the amount of collector and frother on flotation efficiency and ash removal. By doing so, parameters effective on flotation were determined and a basis for optimization was proposed. In the current study, in order to reveal the appropriate amount of collector and frother experiments by exposing the samples to microwave heating and without exposing them to microwave heating, experiments were carried out. According to the results of the experiments 4290 gr/t of collector and 20 ppm of frother were determined as the appropriate amounts for Tuncbilek and Cayırhan lignite. Although microwave heating was an effective parameter on flotation efficiency, it was not as effective as the collector and the frother. Besides, the most influential parameter that created the conditions for the highest combustibile efficiency was the collector. As a result of the experiments done, by decreasing the ash content of Tuncbilek lignite 20%, 93% combustible recovery was achieved. For Cayırhan lignite samples, by decreasing the ash content 16 %, 49% combustible recovery was achieved.