Güzel sanatlar lisesi bilişim destekli müzik dersinin işlenişine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the processing of the fine arts high school informatics aid music course
  1. Tez No: 747052
  2. Yazar: HARUN BARIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA DİLEK TANKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: bilişim destekli müzik, müzik eğitimi, müzik teknolojisi, güzel sanatlar lisesi, müzik, computer-supported music, music education, music technology, fine arts high school, music
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Güzel Sanatlar Lisesi Öğretim Programında yer alan Bilişim Destekli Müzik Dersinin işlenişine ilişkin mevcut durumun, dersin uygulayıcısı öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda ortaya çıkarılması amacını taşıyan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'nin çeşitli coğrafi bölgelerindeki Güzel Sanatlar Liselerinde görev yapan Bilişim Destekli Müzik dersine en az iki yarıyıl girmiş olan ve araştırmaya gönüllü katılım sağlayan öğretmenler (n:20) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman görüşleri alınarak düzenlenen kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme sorularından oluşan öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme tekniği ile elde edilen veriler kapsamında içerik analizi yöntemi ile tema, alt tema ve kodlara ulaşılmış, elde edilen bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda ulaşılan sonuçlara göre Bilişim Destekli Müzik Dersinin, okullarda fiziki ve dijital olmak üzere çeşitli eğitim ortamlarında gerçekleştirildiği; dersin işlenişinde gösteri, gösterip-yaptırma ve grup çalışması gibi uygulamaya ve işbirliğine dayalı öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı; müzik yazılımlarından nota yazım ve ses kayıt yazılımlarının kullanımına ek olarak derste yararlanılan diğer öğretim materyallerinin başında dijital kaynakların geldiği; öğretim programında yer alan uygulamaya dönük kazanımların gerçekleştirilmesinde öğrencilerin daha çok zorlandıkları ve ölçme değerlendirme işlemlerinin daha çok uygulamalı olarak gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır. Öğretmenler tarafından vurgulanan derse ilişkin sorunların başında yazılım-donanım eksikliği, teknolojik alt yapı yetersizliği, öğrenme ortamının uygun olmaması, alan bilgilerinin yetersizliği gelmektedir. Son olarak, öğretmenler dersin daha etkili ve verimli işlenebilmesine ilişkin öneri olarak müzik bölümlerinin lisans programlarında bu derse yer verilmesi, öğrenme ortamlarının iyileştirilmesi, dersin öğretim programında güncellemeler yapılması, yazılım-donanım ve çeşitli materyal desteği sağlanması, EBA ders içeriği geliştirme çalışmalarının yapılması, hizmet içi eğitimler düzenlenmesi ve eğitim modeli olarak derslerin uzaktan eğitimle de desteklenerek yüz yüze eğitimle işlenmesi gerekliliğini savunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this research, which aims to reveal the current situation regarding the teaching of the Informatics Supported Music Lesson in the Fine Arts High School Curriculum, in line with the opinions of the teachers who implement the lesson, the case study design, which is one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of teachers (n: 20) who work in Fine Arts High Schools in various geographical regions of Turkey, who have attended the Informatics Supported Music course at least two semesters and participated in the research voluntarily. As a data collection tool, a personal information form prepared by the researcher and prepared by taking expert opinions, and a teacher interview form consisting of semi-structured interview questions were used. Within the scope of the data obtained by the interview technique, the themes, sub-themes and codes were reached with the content analysis method, and the findings were interpreted by tabulating. According to the results obtained in line with the opinions of the teachers in the research, it was determined that the Information Supported Music Lesson was carried out in various educational environments, both physical and digital, in schools; teaching methods and techniques based on practice and cooperation such as demonstration, demonstration and group work are used in the teaching of the course; In addition to the use of musical notation and sound recording software, digital resources are at the forefront of other teaching materials used in the course; It has been revealed that the students have more difficulty in realizing the practical gains in the curriculum and the measurement and evaluation processes are carried out more practically. The main problems highlighted by the teachers regarding the course are the lack of software-hardware, inadequacy of technological infrastructure, unsuitable learning environment, and inadequacy of field knowledge. Finally, teachers have suggested that music departments should include this course in their undergraduate programs, improve learning environments, update the curriculum of the course, provide software-hardware and various material support, work on developing EBA course content, in-service They advocated the necessity of organizing trainings and teaching the courses with face-to-face education, supported by distance education as a training model.