Öğretmenlerin iş değerleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between teachers' work values and lifelong learning tendencies
  1. Tez No: 490644
  2. Yazar: ESRA TANATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YUSUF ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, İş değeri, Öğretmen, Yaşam boyu öğrenme, Value, Work Value, Teacher, Lifelong Learning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bilginin hızla geliştiği bir yüzyılda topluma yön veren öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olması hem kendi mesleki gelişimleri hem de yapmış oldukları mesleğin bir getirisi olarak elzemdir. Bununla birlikte öğretmenlerin iş değerlerinin öğretmenlerin yapmış oldukları mesleğe yönelik sahip oldukları değerler onların mesleki performanslarına ve motivasyonlarına önemli boyutta etki etmektedir. Çalışmalar göstermektedir ki; çalışanların yaşam boyu öğrenme eğilimleri çalışanların performans düzeylerini etkilemektedir. Bu çalışma, öğretmenlerin iş değerleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin nasıl olduğuna vurgu yaptığı için önem taşımaktadır. Bu araştırma, öğretmenlerin iş değerleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda seçilen ölçekler; 2016–2017 Eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Üsküdar İlçesi bünyesindeki özel ve MEB'e bağlı olarak görev yapan 225 öğretmene uygulanmıştır. Veri analizlerini yapmak üzere SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences) programı ile bilgisayar ortamında değerlendirmeleri yapılmıştır. İş değerleri ölçeği ve Yaşam boyu öğrenme eğilimleri ölçeğine verilen cevaplar frekans, yüzde ve ortalama değerler verilerek betimlenmiştir. İş Değerleri Ölçeğinin alt boyutlarının ve Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeğinin alt boyutlarının; yaş, cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, pedagojik formasyon bilgisi ve öğretmenlerin okul türleri gibi demografik değişkenlere göre farklılaşmasını analiz etmek üzere Bağımsız Örneklem t testi ve Tek Yönlü Anova testi kullanılmıştır. İş değerleri ölçeğinin toplam puanları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri ölçeği alt boyutları puanları arasında anlamlı ilişki olup olmadığı, ilişki varsa ne yönde hangi düzeyde olduğunu belirlemek amacıyla Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı analizi kullanılmıştır. İş değerlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerindeki etkisi incelenirken regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda verilen iş değeri boyutlarının ortalamalarına göre en yüksek puana sahip olan boyut“Başarı”boyutudur. Bundan sonra sırayla“Fedakârlık”ve“Yaratıcılık ve Zihinsel Teşvik”boyutları gelmektedir. Çalışma sonucunda alınan puanlardan en düşük puan“Ekonomik Faydalar”boyutuna aittir. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinden motivasyon ve sebat düzeyleri yüksek, öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk ve merak yoksunluğu düzeyleri ise düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin motivasyon ve sebat boyutu ile yaratıcılık ve zihinsel teşvik, fedakarlık ve çeşitlilik iş değerleri arasında olumlu yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinden sebat boyutu ile ekonomik faydalar iş değeri arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk boyutu ile prestij iş değeri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür. Öğretmenlerin iş değerlerinden yaratıcılık ve zihinsel teşvik boyutunun yaşam boyu öğrenmenin motivasyon ve sebat boyutları üzerinde olumlu yönde anlamlı etkide bulunduğu, ekonomik faydalar iş değerinin ise olumsuz yönde anlamlı etkide bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In a century when information is rapidly developing, the tendency of life-long learning tendencies of collective-minded teachers is essential both for their own professional development and for the profession they are engaged in. However, the value of teachers' work values has a significant impact on their professional performance and motivation, as teachers' values for the profession they are doing. Studies show that; the lifelong learning tendencies of employees influence the performance levels of employees. In this study, it was aimed to determine the relationship between teachers' work values and lifelong learning tendencies. This research was conducted to examine the relationship between teachers' work values and lifelong learning tendencies. Selected scales in terms of purpose; In the academic year 2016-2017 225 private teachers in the Üsküdar District of Istanbul were employed and 225 teachers were employed depending on the Ministry of National Education. In order to analyze the data, evaluations were made with SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences) program in computer environment. Responses to job scale and Lifelong learning tendency scale are described by giving frequency, percentage and mean values. The subscales of the accupational value scale and the subscales of the scale of the learning of life size tendency are; the Independent Sample T test and the One Way Anova test were used to analyze the differences in age, gender, seniority, educational status, pedagogical formation knowledge, and teachers' demographic variables such as school types. Pearson Product Moment Correlation Coefficient analysis was used to determine whether there was a significant relationship between the total scores of the work value scale and the lifelong learning tendency scale subscale scores, and in what degree, if there was a relationship. Regression analysis was used to examine the effect of job values on lifelong learning tendencies . The dimension having the highest score according to the average of the work value dimensions given in the work result is the dimension“Achievement”. After that,“sacrifice”and“creativity and mental incentive”come in order. The lowest score among the scores obtained as a result of the study belongs to the“Economic Benefits”dimension. Teachers' motivation and persistence levels of lifelong learning tendencies are high, while levels of learning disability and lack of curiosity are low.According to this, teachers' lifelong learning tendencies are high. The motivation and persistence levels of lifelong learning tendencies has been found to be positively correlated with creativity and mental stimulation, self-sacrifice and diversity work values. There was a significant negative correlation between perseverance scales and economic benefits and work value among lifelong learning tendencies.The deprivation in learning regulation level of lifelong learning tendency has been found to be negative correlated with prestige work value. The creativity and mental stimulation level of the teachers' work values are significantly influenced positively on the motivation and persistence dimensions of lifelong learning, whereas the economic benefits and work value are significantly affected in the negative direction.