Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile İngilizce dersine yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between prospective teachers' lifelong learning tendencies and attitudes towards English course
- Tez No: 550289
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Yaşam boyu öğrenme, İngilizce dersine yönelik tutum, Prospective teachers, Lifelong learning, Attitude towards English course
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile İngilizce dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu araştırma, 2016 - 2017 eğitim - öğretim yılının bahar döneminde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi dördüncü sınıfta öğrenim gören 475 (kadın= 340, erkek= 135) öğretmen adayının katılımıyla yapılmıştır. Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerini ölçmek için Coşkun Diker (2009) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, motivasyon, sebat, öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk ve merak yoksunluğu olmak üzere dört boyuttan oluşmaktadır. Öğretmen adaylarının İngilizce dersine yönelik tutumlarını ölçmek için ise Gömleksiz (2003) tarafından geliştirilen“İngilizce Dersine İlişkin Duyuşsal Alan Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS-23 programı ile analiz edilmiştir. SPSS 23 Programı ile ölçeklerdeki maddelerin yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış, Kolmogorov-Smirnov, Mann - Whitney U, Kruskal - Wallis H Testleri yapılmış ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve İngilizce dersine yönelik tutumları orta seviyeden yüksek düzeydedir. Yaşam boyu öğrenme eğilimleri ölçeği puanlarına göre cinsiyet değişkeninde kadın öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İngilizce dersine yönelik tutum puanlarına göre ise ölçeğin“Kullanışlılık”alt boyutunda cinsiyet değişkeni açısından kadın öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmen adayları arasında, yaşam boyu öğrenme eğilimleri puanlarına ve İngilizce dersine yönelik tutum puanlarına göre öğrenim gördükleri bölüm değişkeni açısından Türkçe Eğitimi, Sosyal Bilimler Eğitimi ve Yabancı Diller Eğitimi bölümlerinde öğrenim gören öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Mezun oldukları lise türü değişkenine göre öğretmen adayları arasında yaşam boyu öğrenme eğilimleri puanlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmazken, İngilizce dersine yönelik tutum puanlarına göre, ölçeğin“Güven”alt boyutunda Anadolu Lisesi ve Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olan öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu araştırmanın sonucunda, öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile İngilizce dersine yönelik tutumları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between prospective teachers' lifelong learning tendencies and attitudes towards English course. This research was carried out with 475 (female=340, male=135) senior prospective teachers studying various majors at Bolu Abant İzzet Baysal University, Faculty of Education in the spring semester of 2016 - 2017 academic year. To measure the lifelong learning tendencies of the prospective teachers,“Lifelong Learning Tendencies Scale”developed by Coşkun Diker (2009) and to measure prospective teachers' attitudes towards English course,“Attitude Scale on Affective Domain in English Classes”developed by Gömleksiz (2003) were used. For the analysis of the data collected during the study, SPSS 23 Program was used. Through SPSS 23 Program the percentage and frequency values, the mean and standard deviation scores of the items in the scales were calculated, and Kolmogorov - Smirnov, Mann - Whitney U, Kruskal - Wallis H Tests were performed and Spearman Correlation Coefficient was calculated. The findings of the study revealed that lifelong learning tendencies and attitudes of prospective teachers towards English course are above the moderate level. While a significant difference was found in favor of female prospective teachers in gender variable according to the lifelong learning tendencies scale scores, a significant difference was found in favor of female prospective teachers in gender variable in“Usefulness”subdimension of the scale according to prospective teachers' attitudes scores towards English course. A significant difference was found in department variable in favor of prospective teachers studying in Turkish Education, Social Studies Education and Foreign Language Education departments according to the lifelong learning tendencies scores and prospective teachers' attitudes scores towards English course. While considering the variable of high school types of graduation, no significant difference was found among prospective teachers according to the lifelong learning tendencies scores, a significant difference was found in favor of Anatolian High School and Anatolian Teacher High School graduates in“Trust”subdimension of the scale considering the attitudes scores towards English course. The findings of the research indicated a significant, positive and a moderate level relationship between prospective teachers' lifelong learning tendencies and attitudes towards English course.