Ortaokul öğrencilerinde kompleks kavramların öğretimi sırasında sistemik düşünme becerilerinin geliştirilmesi
Development of system thinking skills during teaching of complex concepts in middle school students
- Tez No: 490670
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sistemik Düşünme, Kompleks Sistemler, Bütünsel Düşünme, Disiplinlerarası Düşünme, Fen Eğitimi, Sistemik Düşünme Hiyerarşisi, System Thinking, Complex System, Holistic Thinking, Interdisciplinary Thinking, Science Education, System Thinking Hierarchy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu araştırmada, kompleks kavramların öğretimi sırasında kullanılan sistemik düşünme etkinliklerinin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin sistemik düşünme becerilerine ve akademik başarılarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin birlikte ele alındığı karma araştırma modeli temel alınmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda öntest–sontest kontrol gruplu yarı deneysel model, nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde öğrenim gören 79 ortaokul 8. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışma grubundaki 40 öğrenci deney grubu ve diğer 39 öğrenci ise kontrol grubu olacak şekilde çalışma yürütülmüştür. Araştırmada, deney grubu öğrencilerine“Canlılar ve Enerji İlişkileri”ünitesinde yer alan fotosentez, solunum, besin zinciri ve döngüler konularına ilişkin kazanımlar 5E öğrenme modeli içerisinde sistemik düşünme becerilerine dayalı etkinlikler ile sunulmuştur. Kontrol grubu öğrencilerine ise Millî Eğitim Bakanlığı müfredatına bağlı kalınarak, yıllık planda yer alan etkinliklerin temel teşkil ettiği bir öğretim uygulanmıştır. 8. Sınıf fen programından seçilen konuların kompleks sistemleri içermesine dikkat edilmiş ve grupların öğretim sonunda bu sistemler ile ilgili performansları incelenmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları araştırmacı tarafından geliştirilmiş olup, pilot uygulama sonucunda gerekli geçerlilik ve güvenirlik işlemlerine tabi tutulmuştur. Nicel verileri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi, nitel verileri toplama araçları olarak ise Kavramsal Anlama Testi ve Kavram Haritaları kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde bağımsız grup t-testi ve bağımlı grup t-testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen analizler sonucunda, sistemik düşünme becerilerine dayalı öğretimin uygulandığı deney grubunun mevcut öğretimin devam ettiği kontrol grubu göre akademik başarı açısından daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber grupların sistemik düşünme becerilerinin gelişimi incelendiğinde ise, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre uygulama sonucunda daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin büyük bir kısmının sistemik düşünme hiyerarşisindeki üst düzey basamaklara ulaşabildikleri ancak kontrol grubu öğrencilerinde bu oranın oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Kavram haritalarının sonuçları incelendiğinde de deney grubunun kavram haritasında yer alan farklı sistemik düşünme basamaklarını sorgulayan tüm kategorilerde kontrol grubuna oranla daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda, sistemik düşünme becerilerinin geliştirilmesinde, deney grubuna uygulanan sistemik düşünme destekli etkinliklerinin mevcut öğretime göre daha başarılı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effects of systemic thinking activities used in the teaching of complex concepts on systemic thinking skills and academic achievements of 8th grade students of secondary school. The research is based on a mixed research model in which quantitative and qualitative data collection methods are discussed together. In the quantitative dimension of the study, quasi-experimental model with pretest-posttest control group and case study design with qualitative dimension were used. The study group of study consisted of 79 middle school 8th grade students studying in Sultanbeyli district of Istanbul province in the academic year of 2014-2015. The study was conducted with 40 students in the experimental group and 39 students in the control group. In this research, the attainments related to the photosynthesis, respiration, food chain and cycle topics in the“Living and Energy Associations”unit were presented to the students in the experimental group with activities based on systemic thinking skills in the 5E learning model. The control group students were adhered to the curriculum of the Ministry of National Education and implemented a teaching program based on the activities on the annual plan. Care was taken to include the complex systems of selected subjects from the 8th grade science program and the performance of the groups related to these systems was examined at the end of the teaching. Data collection tools used in the research were developed by the researcher and subjected to the necessary validity and reliability procedures as a result of pilot implementation. Academic Achievement Test was used for collecting quantitative data and Conceptual Understanding Test and Concept Maps were used for collecting qualitative data. Independent group t-test and dependent group t-test were used in the analysis of the quantitative data obtained from the study. Content analysis method was used in the analysis of qualitative data. As a result of the analyzes obtained from the research, it was determined that the experimental group in which teaching based on systemic thinking skills was applied was more successful in terms of academic achievement than the control group in which the current teaching was continued. Additionally, when the development of the systemic thinking skills of the groups was examined, it was determined that the students in the experimental group were more successful than the students in the control group. It was also found that a large proportion of the students in the experimental group were able to reach higher levels in the systemic thinking hierarchy, but this was significantly lower in the control group students. When the results of the concept maps were examined, it was found that the experiment group was more successful than the control group in all the categories questioning the different systemic thinking steps in the concept map. In the light of all these results, it has been determined that systemic thinking supported activities, which are applied to the experimental group, are more successful than the existing ones in the development of systemic thinking skills.