Özel yetenekli öğrencilere destek odasında verilen eğitime ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri
The views of the school administrators and teachers on the education given to gifted students in the support room
- Tez No: 490674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FARUK LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli öğrenci, özel yeteneklilerin eğitimi, destek oda, okul yöneticisi, öğretmen, Gifted student, gifted education, resource room, school administrator, teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı özel yetenekli öğrencilere destek odasında verilen eğitime ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseninin kullanıldığı bu araştırmada 20 okul yöneticisi ve 19 öğretmen ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşme yapılan okul yöneticileri ve öğretmenlere yedi demografik soru ve sekiz açık uçlu soru sorulmuştur. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda kodlanarak temalar altında toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bulgularına göre okul yöneticileri ve öğretmenler destek odaların işleyişiyle ilgili genellikle öğrencilerin zekâ oyunları oynadıklarını ve yeteneklerine göre eğitim verildiğini ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra müfredat, plan ve program olmamasından, materyal eksikliği ve fiziksel şartların yetersizliğinden dolayı sıkıntı çektiklerini de belirtmişlerdir. Yapılan görüşmelerde okul yöneticileri ve öğretmenler özel yetenekli öğrencileri keşfetmede bazı zorlukların yaşandığından bahsetmişlerdir. Bununla birlikte katılımcılar, destek eğitim odalarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı için özel yetenekli öğrencilere yönelik ayrı okulların olması gerekliliğini vurgulamışlardır.Katılımcı öğretmenlerin çoğu okul yönetiminden destek oda ile ilgili destek gördüklerini, genellikle de gereken materyallerin kendilerine sağlandığını belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcı öğretmenler, okulyöneticilerinin bir kısmının özel yetenekli öğrencilerin eğitimine yönelik öğretmenleri teşvik etmek için bilgilendirme eğitimleri ve geziler yaptığını, ders saatlerinin ayarladığını ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcılar özel yetenekli öğrencilere destek eğitim odasında eğitim verilmesindebu konuda uzman olan gezici öğretmenlerin istihdam edilmesini ve üniversite gibi kuruluşların labarotuvar, kütüphane gibi imkânlarını özel yetenekli öğrencilerin kullanımına açması gibi önerilerde bulunmuşlardır. Bunun yanında katılımcılar;özel yetenekli öğrencilerin destek odada aldıkları eğitimle ilgili görüşlerinin alınmasının, okulların üniversitelerle işbirliğine girmesinin ve bu özellikteki öğrencilere mentorluk hizmeti sağlamasının faydalı olacağını düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the views of school principals and teachers on the training given in the resource room to specially qualified students. In this research using interview method of qualitative research designs, face-to-face semi-structured interviews were made with 20 school administrators and 19 teachers.7 demographic questions and 8 open-ended questions were asked to the interviewed school administrators and teachers. The data obtained as a result of the interviews were coded in the direction of qualitative research methods and collected under the themes and subjected to content analysis. Research findings show that school administrators and teachers generally play intelligence games about the functioning of the resource rooms and that they are trained according to their abilities. In addition to this, they also stated that they lacked curriculum, plan, program, lack of materials and insufficient physical conditions. In discussions, school administrators and teachers talked about some difficulties in discovering gifted students. They also emphasized the necessity of separate schools for gifted students as the support training rooms were inadequate in terms of training needs. Teachers stated that some of the school administrators had informative trainings and trips to encourage teachers to train gifted students, and set up class hours. The majority of teachers stated that they saw support from the school management about the resource room, often providing material. According to findings obtained as a result of the research; offering support to gifted students, training of gifted to train in the education room, employment of mobile teachers specialized in the field of education, and offering such facilities as facilities such as labs and libraries for the use of gifted students.It is also thought that it would be beneficial to get gifted students' opinions about the education made in the resource room and to get academicians to cooperate with the schools and to provide mentorship.