Muhammed Fevzi El Bâtûmî'nin tasavvufî görüşleri ve 'Hulâsatu't-Tasavvuf' adlı risalesi
Muhammad Fevzy Bâtûmî his sufi views his work 'Hulâsatu't -Tasavvuf'
  1. Tez No: 490758
  2. Yazar: ÖMERÜL FARUK EJDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bâtûmî, Nakşibendi, Gümüşhânevî, Dağıstânî, Hulâsatu't Tasavvuf, Hacı Ali (Şeyh Ali Oluklubayır) Tekkesi, Silsilesi, Bâtûmî, Nakshibendy, Gumushanevi, Daghistani, Hulasatut Tasawuf, Hacı Ali (Sheikh Ali Oluklubayır) Lodge, Lineage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada Muhammed Fevzî el Bâtûmî'nin tasavvufî görüşlerini detaylı bir şekilde ele almaya çalıştık. Bâtûmî hakkında yaptığımız akademik çalışmanın bir ilk olduğunu gözlemledik. Zira tercüme ettiğimiz bu risâle'den başka hiçbir yerde Bâtûmî hakkında bir bilgiye ulaşamadık. Yine Bâtûmî hakkında, bizim çalışmamızın gerçekleştiği güne kadar, makale seviyesinde de olsa herhangi bir akademik etüdün yapılmadığını tespit ettik. Bâtûmî“Hulâsatu't-Tasavvuf”adlı risâlesini Arapça kaleme aldığından, hakkında Türkçe telif edilmiş bir esere tüm araştırmalarımıza rağmen rastlayamadık. Çalışmamızı önsöz, iki ana bölüm, sonuç ve bir de ekler bölümünden oluşturduk. Birinci bölümde Bâtûmî'nin, vazife yaptığı Hacı Ali Tekkesi, icazeti, silsilesi ve şeyhi hakkında ulaşabildiğimiz bilgilere yer verdik. İkinci bölümde ise Bâtûmî'nin tasavvufî görüşlerine, tercüme ettiğimiz risâleyi temel alarak kavramlar üzerinden değinmeye çalıştık. Bu kavramlardan bazıları: Tasavvuf, Tevbe, Tevhîd, İlim, İhlâs, Mürşid, Râbıta, Seyr u sülûk, Nefs, Edeb, Cezbe, Alenî ve Hafî Zikir. Bu kavramlar, ilk dönem sûfîlerin görüşleri ile mukayese edilerek, sonunda Bâtûmî'nin görüşüne yer verdik. Tasavvufun o dönemde tartışılan hemen her konusu ile ilgili fikirlerini serd eden Bâtûmî, Ehl-i Sünnet anlayışına sıkı sıkıya bağlı olduğunu görmekteyiz. Bâtûmî, Nakşî meşrepli olmasının yanısıra, ele aldığı kavramlarda birçok koldan iktibaslar yapmış olması risâle'ye değer kattığı kanaatindeyiz. Kavramların daha iyi anlaşılması maksadıyla yer yer şiirlere yer verdiğini gördük. Çalışmamızın en belirgin hususu tasavvufun geniş meselelerini özet biçimde sunmasıdır. Bu da tasavvuf ve özellikle de Nakşibendî tarîkatı hakkında mütalaa etmek isteyenlere özet bir çalışma sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis we have tried to approach in detail the Sufi thoughts of Muhammed Fevzy Batumy. We hope that this thesis will be the first academic research about Batumy. We translated his work but unfortunately did not find any info regarding his life.Nevertheless, up to this time to the completion of our work, neither an essay nor any academic research had been made about Batumy. He finished his“Hulasatu't- Tasavvuf”work in Arabic. The thesis consists of an introduction, two chapters, conclusion and one appendix. In the first chapter we mentioned Batumy's post in Haci Ali Dervish lodge, ejazah( diploma), lineage and his sheikh. In the second chapter, we shed lights on his Sufi views and underlined some Sufi terms with reference to his book that we translated earlier. Some Sufi terms that are expressed by Batumy were compared to first period Sufi scholars. This comparison shows us that Sufi discipline is very rich being differently portrayed by Sufi scholars. This work presents a summary of Sufism and especially Naqshbandi order to those who ponder about this topic. We hope that our thesis will contribute to Naqshbandi Halidy“Gumushanevi”lineage.