Kâdî Ebu Bekir el-Bakillânî'de iman - küfür sınırı
The limit of faith and blasphemy in kâdî Abu Bakr al-Bakillânî
- Tez No: 490815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VECHİ SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bakıllânî, faith, blasphemy, great sin, faith-İslam
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Eş'arî ekolünü sistemleştiren Bakıllânî'nin hayatı incelenmiş, onun iman–küfür meselelerine dair görüşleri konu edinmiştir. Ayrıca İman ve küfür olgularının dinimizdeki öneminden dolayı bu iki kavram üzerinde durulmuş, erken dönemden itibaren nasıl anlaşıldığı ve tarif edildiği, iman-küfür arasındaki sınır Kelâm ekollerine göre araştırılmıştır. Yine bu meyanda, imanın hakikati ve muhtevası, büyük günah meselesi, fısk durumu, imanın/tasdikin gerekleri ve küfrün kaçınılması gereken durumları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bakıllânî'nin iman-küfür kavramları, imanın çeşitleri, iman-amel münasebeti, büyük günah işleyen kimsenin durumu ve iman–küfür arasındaki sınır hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Sonuç olarak Bakıllânî'nin, iman küfür sınırlarını belirlerken gayet müsamahalı olduğu görülmüştür. Zira ona göre bir müminin, tasdikinin devam ettiği sürece, işlediği günahtan sebep küfre girmez, yani kâfir olmaz. Ayrıca Kur'ân ve Sünnete göre küfrüne hükmedilen Yahudi ve Hıristiyanların, cennete girecekleri iddiasını da kabul etmemiştir. Anahtar Kavramlar: Bakıllanî, İman, Küfür, Büyük Günah, İman-İslam.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Bakıllânî, who systemized the Ash'arî school, and his views on belief and blasphem were searched. Also phenomenon of faith and blasphemy, because of their importance in our religion these two concepts were investigated, how they are understood and described from the earliest days, the boundary between belief and blasphemy were investigated according to Kelâm schools. İn this sense, the truth and content of faith, the matter of great sin, the situation of sinner, the requirements of faith and the circumstances in which blasphemy must be avoided ıt was examined. The views of Bakıllânî's on the concepts of belief-blasphemy, the kinds of faith, the relation of faith and deeds, the state of anyone who committed great sin, and the boundary between faith and blasphemy was investigated. As a result it was observed, seen that Bakıllânî is tolerant when he determine the boundaries of belief and blasphemy. Because according to him, a mumin, as long as the believer continues to ratify due to sin commit, it does not become unfaithful, that is, not infidel. An addition, according to the Qur'an and the Sunnah, Jews and Christians are kâfir, so he does not accept the claim of the Christians and the Jews to enter into heaven.