Yöneticilerin liderlik özellikleri ile çatışma yönetimi tarzları arasındaki ilişki: Görgül bir araştırma
The relationship between manager's leadership qualities and thier conflict resolution styles: An empirical research
  1. Tez No: 490893
  2. Yazar: BURAK DEMİRALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, çatışma, çatışma yönetim tarzları, Leadership, conflict, conflict management styles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tarihsel süreç içinde sosyal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak insanlar arasındaki iletişim ve etkileşim artmıştır. Bu gelişen süreç çatışmaları da beraberinde getirmiştir. Farklı kültürler, farklı algılayış biçimleri, yetersiz bilgi, iletişim eksiklikleri, çıkar farklılıkları çatışmaların temelinde yatan olguları oluşturmaktadır. Çatışma doğada varlığını sürekli olarak devam ettirmekte, içinde bulunduğu ortama göre farklı kaynaklardan meydana gelmektedir. Kimi zaman ilerlemenin devamı için gerekli görülen çatışma kimi zamanda aksaklıklara sebebiyet vermektedir. Bu durum çatışma yönetiminin gerekliliğini ortaya koymakta ve bu alanda çalışmalar yapılmasına önem verilmesine neden olmaktadır. Bu çalışma yöneticilerin liderlik özelliklerini ile çatışma yönetimi tarzları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere, Ankara ili Tekstil Firmasında faaliyet gösteren 408 çalışan üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kişisel bilgi formu ile birlikte liderlik ölçeği ve çatışma yönetim tarzları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan liderlik düzeyinin yüksek olduğu, yöneticilerin çatışma yönetim tarzlarını orta düzeyde sergilediği belirlenmiştir. Algılanan liderlik düzeyi ile yöneticilerin çatışma yönetim tarzları arasında pozitif korelasyon ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Algılanan liderlik düzeyinin çatışma yönetim tarzlarının bir belirleyicisi olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the historical process, communication and interaction between people have increased due to social and social developments. This evolving process brought about conflicts. Different cultures, different forms of perception, inadequate information, lack of communication, differences of interests constitute the basis of conflicts. Conflict continues to exist in nature, depending on the medium in which it is found, it comes from different sources. Sometimes it is necessary for the continuation of the conflict to occur, sometimes causing disruptions. This leads to the necessity of conflict management and gives importance to the study of this area. This study was conducted to determine the relationship between the leadership characteristics of managers and conflict management styles. It was conducted on 408 employees. Leadership scale and conflict management style scales were used together with personal information form in the research. It was determined that the level of perceived leadership was high in the result of the research and managers displayed conflict management styles moderately. It is concluded that the perceived leadership level is positively correlated with the conflict management styles of the managers. It is possible to say that the level of perceived leadership is a determinant of conflict management styles.