Bîblîyografyaya kirmanckî (zazakî) (1963-2017)
Kırmancca (zazaca) bibliyografyası (1963-2017)
- Tez No: 490933
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bibliyografya, Kırmancca, Kırmancca Bibliyografyası, Kırmancca Yayınlar, Kürtçe, Kürtçe Bibliyografyası, Zazaca, Zazaca Bibliyografyası, Zazaca Yayınlar, Bibliography, Kırmanci, Bibliography of Kiramanci, Kirmanci Publications, Kurdish Bibliography, Zazaki, Zazaki Bibliography, Zazaki Publications
- Yıl: 2018
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 595
Özet
Geçmişte ve bugün yapılmış yazılı çalışmaların topluca tespit edilip bunların kaynaklarıyla yeni kuşaklara sunulması bibliyografik çalışmalarla mümkündür. Kırmanccanın (Zazacanın) üzerinde çalışılmamış bir alanı da bibliyografya konusudur. Birkaç dar çerçeveli istisnai çalışmanın dışında Kırmancca veya Kırmanclar üzerine hazırlanmış bibliyografya bulunmamaktadır. Lehçenin yazım, yayın ve arşivlenmesine dair dezavantajlı şartlar böylesi genel bir çalışmanın önemini daha da artırmaktaydı. Bizi bu çalışmaya teşvik eden husus bu oldu. Bu çalışmamızla, Kırmanccada bu alanda var olan boşluğu doldurmaya çalıştık. Bu çalışma, Kırmancca kitapların ve periyodik yayınlarda yayımlanmış her türdeki Kırmancca metinlerin tespiti ve tasnifi suretiyle hazırlandı. Çalışmanın kapsamına giren metinler 1963-2017 yılları arasında yayımlanmıştır. Kitaplar bölümünün sınırı 2018 yılına kadardır. Çalışmamızda, Kürtçe alfabeyle ve Kırmanclar tarafından yazılmış kitap ve metinlerin künyesine yer verdik. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bibliyografya, çeşitleri ve Kürtler üzerine hazırlanmış bibliyografyalar üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde türlerine göre tasnif edilmiş olan 332 kitabın başlık ve künyeleri, üçüncü bölümde ise yine türlerine göre tasnif edilmiş olan 5995 periyodik yayın metninin başlık ve künyeleri yer almaktadır. Çalışmadaki toplam bibliyografik künye sayısı 6327'dir.
Özet (Çeviri)
Detecting and transferring works written in the past and nowadays with their references to new generation is possible via bibliography studies. Another study in Kurmanci not studied on is the bibliography. There is not any study on Kirmanc except for some narrow scoped works. Disadvantages of writing, publishing and archiving of the dialect increased the significance of the kind of an overall work. Moreover, that encourage us to focus on this work. We have aimed to fill this actual deficiency. This work was prepared by detection and classification of Kirmanci books and every kind of article published periodically. The work includes the article published between 1963 and 2017. The end of section of books is determined as 2018. In our study, we have included the identification tags of the texts and books are written by Kırmancs and with the Kurdish alphabet. This study consists of three parts. The first chapter focuses on the definition and types of bibliographies, bibliographies on Kurds. In the second chapter, 332 titles and the identification tags of the books are classified according to their genres are included. In the third part, the titles and references of the 5995 periodical texts classified according to their genres are also included. The total number of bibliographic citations in the study is 6327.