Zazakî de kategorîzekerdişê edatan û metnanê zazakî ra nimûneyî
Zazacada edatların kategorize edilişi ve zazaca metinlerden edat örnekleri
  1. Tez No: 490934
  2. Yazar: MEHMET EMİN KAÇAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İBRAHİM BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edatlar, Önedatlar, Ardedatlar, Önedat ve Ardedat Birlikte, Zazaca Grameri, Preposition, Postposition, Circumposition, Zazakî Grammar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Kürdçe'nin Zazaca lehçesinde, edatlar üzerine yapılan çalışmalar bir araya getirilerek tablo halinde bir bütün olarak gösterilmiştir. Edatlar üzerinde hangi çalışmaların yapıldığı, bu çalışmalar arasında ne gibi farklar bulunduğu, edatların nasıl kategorize edildiği, edatlar üzerine bir standardizasyon olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin içeriğinde daha çok bu konular üzerinde durulmuştur. Dilbilimcilerin Zazakî lehçesindeki edatlar ile ilgili uzlaşamadığı ya da farklı fikirleri bulunduğu, çözüme kavuşmamış bazı noktalar bulunmaktadır. Bu çalışma ile Zazakî lehçesindeki edatlar ile ilgili farklı yaklaşımlar ortaya konularak, Zazakî lehçesinin bir standardizasyona doğru ilerlemesi amaçlanmıştır. Son bölümde, Zazaki lehçesinde yazılmış metinler taranarak bu metinlerde geçen edatlar tespit edilmiş; her edat ayrı ayrı tasnife tabi tutularak örnekler şeklinde dizilmiştir. Bu çalışma ile Zazakî lehçesindeki edatlarla ilgili yapılan çalışmaların birbirine uyup uymadığı ve farklarının neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Zazakî lehçesinde edatların nasıl tarif edildiği, metin içerisinde nasıl kullanıldığı, anlam ve gramer açısından edatların önemi gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the researches on prepositions in the Zazakî dialect of Kurdish language have been collected and shown together in a table. The main aim of the study is to reveal the researches made on the prepositions, the differences among them, the way they have been categorised, and whether there is any standardisation on them. Considering that there are still some debates on the prepositions, another aim of this study is to lead to a platform where related discussions can be made and a standardisation on the matter might be achieved. For this purpose, nearly all disagreed issues and points have been determined and mentioned one by one. In the last chapter, having scanned the texts in the Zazakî dialect, all prepositions therein determined and they have been presented in examples. Here, the studies on the prepositions have been categorised and compared. The suitability and differences among them have been shown. In this context, it is aimed to show how the prepositions have been defined in the Zazakî dialect and what significance they have in terms of meaning and grammar.