Finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi: Azerbaycan ve Türkiye uygulamalarının karşılaştırılması
Accounting of leasing transactions and comparison of Azerbaijan and Turkey applications
  1. Tez No: 490950
  2. Yazar: HAJI HAJIYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHPARE KARAHAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Financial Leasing, Accounting for Leasing Operations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İşletmeler, teknolojide gerçekleşen yenilikleri takip edip, bu yeniliklere uyum sağlamakla diğer işletmeler karşısında rekabet gücünü artırabilmektedirler. İşletmeler büyümek ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeni yatırımlara ihtiyaç duyarlar. İşletmeler faaliyetleri için gerekli olan iktisadi varlıkları satın alma veya kiralama yollarından birisiyle edinebilmektedirler. Genel olarak işletmeler ellerinde bulundurdukları fonu uzun vadeli iktisadi varlıklara yatırmak istememekte, varlıkların ediminde kiralama yolunu tercih etmektedirler. Günümüzde kiralamanın en yaygın olarak kullanılan türlerinden biri finansal kiralamadır. Bu durum finansal kiralama sektörünün ülke ekonomisi açısından önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Kiralama ile ilgili mevzuatlarındaki sorunlar, finansal kiralama işlemlerinin Azerbaycan'da yaygın olarak kullanılmasına engel olmaktadır. Bu çalışmada Azerbaycan'da finansal kiralama sektörünün karşılaştığı sorunlar araştırılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmanın amacı Azerbaycan ve Türkiye'de kiralama işlemlerine ilişkin muhasebe uygulamaları arasındaki farkları bir uygulama örneği ile ortaya koymaktır. Bu bağlamda finansal kiralama işlemleri Azerbaycan Muhasebe Standartları ve TMS 17 Kiralama İşlemleri Standardına göre ayrı ayrı ele alınarak incelenmiş ve tespitler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Business companies can improve their competitiveness against other companies by following innovations in technology and adapting to these innovations. They need new investments to grow businesses and adapt to developing technology. Enterprises can obtain required economic assets for their operations one of the ways - to buy or lease. In general, companies do not want to invest their funds in long-term economic assets and prefer to lease their assets. Currently, one of the most widely used types of leasing today is financial leasing. This situation is increasing the importance of the financial leasing sector for the country's economy. Problems with financial leasing legislation are preventing the widespread use of leasing transactions in Azerbaijan. In this study, the problems faced by financial leasing sector in Azerbaijan are investigated and solutions are presented. The purpose of the study is to demonstrate the difference between accounting methods regarding leasing transactions in Azerbaijan and Turkey through an example of implementation. In this context, leasing transactions have been examined separately according to the Azerbaijan Accounting Standards and TMS 17 Leasing Transactions Standard and suggestions are put forward.