Finansal kiralama işlemlerinin Türkiye finansal raporlama standardı 16 ve vergi usul kanunu açısından incelenmesi ve muhasebeleştirilmesi
Examination of financial leasing transactions in consideration of tfrs 16 and vuk and accounting of them
  1. Tez No: 508897
  2. Yazar: GÖKÇE ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Kiralama İşlemleri, Financial Leasing, Leasing Operations Date :
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Globalleşme ile birlikte, işletmelerin diğer işletmelerle rekabet edebilmesi ve rekabet gücünü artırmaları için gerçekleşen yenilikleri takip etmeleri ve bu yeniliklere uyum sağlamaları gerekmektedir. İşletmeler teknolojiye uyum sağlamak ve büyümek için yeni yatırımlara ihtiyaç duyarlar. Fakat işletmeler bu yatırımın finansmanını her zaman işletmenin öz kaynakları ile karşılayamazlar. Bu sebeple işletmeler finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için alternatif bir yöntem olan finansal kiralama yöntemini tercih ederler. Bu durumda finansal kiralama ülke ekonomisi açısından önemli bir noktadadır. Ülkemizde finansal kiralama,3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile yasal bir güvence altındadır. Vergi Usul Kanunu'nda yapılan yasal düzenlemeler ile de Uluslar arası muhasebe standartlarına uyum sağlamıştır. Çalışmamızın amacı, kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin bir örnekle TFRS 16 ve VUK açısından muhasebe uygulamaları arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
With globalization , the enterprises have to follow the novelties and have to adapt themselves to them for competing with other enterprises and enhancing their competing power.The enterprises need new investments for adaptation to technology and being able to grow.However,the enterprises cannot always cover the financing of such investment using the resources of the enterprise.Therefore,the enterprises prefer the method of financial leasing being an alternative method in order to cover their financing needs.In this case,financial leasing is at a significant point in terms of the economy of the country. In our contry,financial leasing is sucured lawfully with the Financial Leasing Law numbered 3226.Together with the legal arrangements that have been made in the Tax Procedure Law,conformity with the International Accounting Standards has been obtained. The objective of our study is to indicate the differences in between the accounting practices together with an example in relation to accounting of leasing transactions.