Dönüşümcü liderlik tarzının yenilik stratejileri ve örgütsel yaratıcılık üzerine etkisi: Samsun ilinde KOBİ'ler üzerine bir araştırma
The effect of transformational leadership styles on innovational strategies and organizational creativity: A case study on SME's in Samsun province
  1. Tez No: 490969
  2. Yazar: ADEM AMAN SHIBU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik Tarzları, Yenilik Stratejile-ri, Örgütsel Yaratıcılık, Leadership, Transformational Leadership Styles, İnnovation Strategies, Organizational Creativity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, dönüşümcü liderlik tarzının yenilik stratejileri ve bu stratejile-rin örgütsel yaratıcılıkla ilişkileri ve dönüşümcü liderlik değerleri üzerine olan etkileri-nin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi, Samsun ilinde bulunan KOBİ'ler ve kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 193 işletme olarak belirlenmiştir. Araştırma-da verileri toplanmak için“Kişisel Demografik Bilgi Formu”,“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”,“Yenilik Stratejileri Ölçeği”ve“Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi, SPSS programı 2016 ile yapılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlardan bağımsız örneklem t- testi, tek yönlü ANOVA testi, Tukey HSD ve scheffe testi, Pearson's Korelasyon ve Regres-yon analizleri kullanılmıştır. Araştırma analizi sonucunda, korelasyon bulgusuna göre, KOBİ'lerde dönü-şümcü liderlik ile yenilik stratejilerinin saldırgan boyutu ve fırsatçı boyutlar arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. An-cak; dönüşümcü liderlik ile geleneksel boyutu arasında negatif yönlü bir ilişki varken, savunmacı, taklitçi ve bağımlı boyutları arasında hiçbir ilişki olmadığı bulunmuştur. Regresyon analizinin sonucuna göre, dönüşümcü liderlik ölçeği istatistiksel olarak, saldırgan boyutunu ve örgütsel yaratıcık üzerinde yüksek bir düzeyde pozitif yönlü anlamlı etkisi vardır. Ancak, dönüşümcü liderlik; savunmacı, geleneksel, taklitçi ve bağımlı boyutları üzerinde istatistiksel olarak hiçbir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of the transformationist lea-dership style on the relationship between innovation strategies and organizational creativity and on the values of transformational leadership. The survey sample was conducted on SME's in Samsun province and 193 randomly selected enterprises. The data of the study, were collected by“Personal demographic information form”,“Transformational Leadership Scale”,“Scale of innovation strategies”and“Organiza-tional Creativity Scale”. Analysis of the collected data was done with SPSS 23 windows for progaram 2016. Data were also evaluated with descriptive statistical methods, independet samples t-test, one-way ANOVA test, Tukey HSD test & Scheffe, Pearson's correla-tion and regression test analysis. As a result of the analysis, there is a statistically significant relationship between the aggressive dimension and the opportunistic dimension of the innovation strategies in the SMEs according to the correlation finding. However, while there is a negative relationship between the transformational leadership and the traditional di-mension, it is found that there is no relation between the defensive, imitative and dependent dimensions. As a result of the regression analysis, the transformative lea-dership statistically has a significant positive effect on the aggressor dimension and organizational creativity at a high level. But; there is no statistically significant effect on the transformational leadership defensive, traditional, imitator and dependent di-mensions.