Oğuz Atay'ın hikayelerinde metafor
  1. Tez No: 490976
  2. Yazar: BURAK ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SAĞLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Hikâye, Metafor, Oğuz Atay, Story, Metaphors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Oğuz Atay'ın hikâyelerinde metafor kavramı üzerinde durulmuştur. Tez; giriş, yöntem, Oğuz Atay'ın hayatı ve edebi kişiliği, metafor, Oğuz Atay'ın eserleri, Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken adlı kitabında metafor ve sonuç olmak üzere yedi bölümden oluşmuştur. Çalışmamızda Oğuz Atay'ın hayatına ve edebi kişiliğine yer vererek hikâyelerinde kullandığı metaforları daha iyi anlamlandırmayı amaçladık. Metafor terimi üzerinde durarak, metaforun dünyasını açıklamaya çalıştık. Oğuz Atay'ın eserleri hakkında bilgi vererek, eserler arasındaki bağlantıları kurmayı amaçladık. Tezimizin ana bölümünde ise Oğuz Atay'ın hikâyelerinde metafor kavramını inceledik. Sonuç olarak Oğuz Atay'ın sık kullandığı birbiriyle ilişkili olan metaforlarını tespit ettik. Bu tespit sonucunda Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Oğuz Atay'ın hikâyelerinde hangi metaforların hangi amaçlarla kullanıldığı üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
In this work, the concept of metaphor is emphasized in the stories of Oğuz ATAY. Thesis's been consist of seven chapters which are introduction, methodology, life and literary personality of Oğuz Atay, metaphor, works of Oğuz Atay, metaphor and conclusion in book which is called ''Korkuyu Beklerken''. In our work, Oğuz Atay's life and literary personality were included and it was aimed to better understand the metaphors used in their stories. It was attempted to explain the world of metaphor by standing on the metaphoric theme. It was tried to establish links between the works by giving information about the works of Oğuz Atay. In the main part of our thesis, the concept of metaphor was examined in the story of Oğuz Atay. As a result, Oğuz Atay's frequent metaphors related to each other were identified. As a result of this determination, it was emphasized which metaphors were used for which purpose in Oğuz Atay 's stories which have an important place in Turkish literature.