Crohn hastalarda serum interlökin 17 düzeyinin değerlendirilmesi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 490999
  2. Yazar: ABDURAHMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI MEHMET SÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, hastalık aktivitesi, interlökin 17, Crohn's disease, disease activity, interleukin 17
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
nflamatuvar bir hastalık olarak kabul edilen Crohn hastalığı etyopatogenezinde, son zamanlarda, T hepler 17 (Th17) hücrelerin önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Th17 hücrelerin salgıladığı en önemli sitokin interlökin 17(IL17)'dir. Hastalık aktivitesinin takibinde çeşitli serum belirteçleri ile CDAİ gibi çeşitli klinik aktivite indeksleri kullanılmasına rağmen, hastalık aktivitesini gösteren optimal bir test mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, Crohn hastalığı olan hastalarda serum IL17 düzeyinin belirlenmesi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 50 Crohn hastası ve 40 kontrol alındı. Hastaların CDAİ değerleri hesaplandı. Crohn hastalığı olanlar ile kontrollerin IL17 düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca Crohn hastalarında serum IL17 düzeyi ile CDAİ arasındaki ilişki ve uygulanan tedavilerin IL17 üzerine etkisi araştırıldı. Crohn hastaları (25 kadın/25 erkek;) ile kontrol grubu (21 kadın/ 19 erkek;) arasında yaş açısından fark yoktu(38,5 (18-63)'e karşı, 39 (22-60); p>0.05). Crohn hastalarının 20'si aktivasyon döneminde, 30'u remisyondaydı. Serum IL17 düzeyleri açısından remisyondaki Crohn hastaları ile kontrol grubu arasında istatiksel anlamlı fark yoktu (24,61±11,06 ng/L'e karşı, 27,93±12,07 ng/L; p>0.05). Ancak, aktif Crohn hastalarının serum IL17 düzeyleri, kontrol grubuna göre düşüktü (23,82±11,12 ng/L'e karşı, 27,93±12,07 ng/L p=0.02). Aktif ve remisyondaki hastalarda IL17 düzeyleri açısından farklılık saptanmadı(p>0.05). Hastalar, TNF blokörü alanlar, immünmodulatör alanlar ve sadece mesalazin alanlar olarak sınıflandırıldığında, gruplar arasında IL17 düzeyleri açısından farklılık saptanamadı(sırasıyla, 25,18±12,13 ng/L, 23,62±10,39 ng/L ve 24,56±11,72 ng/L; p>0.05). Ayrıca, serum IL17 düzeyi ile CDAİ arasında ilişki mevcut değildi. Bu çalışmanın sonuçları, serum IL17 düzeylerinin, Crohn hastalık aktivitesinin değerlendirlmesinde kullanılamayacağını göstermiştir. Hastaların daha düşük serum IL17 düzeylerine sahip olması, almakta olduğu immünsüpresif tedavilerin Th17 hücreler üzerine olan etkisine bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
In the pathogenesis of Crohn's disease (CD) which is considered to be an inflammatory disease, T helper 17 (Th17) cells are shown to play an important role, recently. The most important cytokine secreted by Th17 cells is interleukin 17 (IL17). Although several serum markers and various clinical activity indexes such as Crohn's Disease Activity Index (CDAİ) were used to assess the disease activity, there is no optimal test reflecting disease activity accurately. The aim of this study is to measure the serum IL 17 levels of patients with CD and to investigate the relationship between serum IL17 levels and disease activity. Fifty patients with CD and 40 healthy controls were recruited to the present study. Of all patients with CD, the CDAI values were calculated. The serum IL17 levels of patients with CD were compared with those of controls. In addition, the relationship between serum IL 17 levels and disease activity was assessed. The effect of drugs that were applied to the patients with CD, on disease activity was determined, as well. There was no difference between patients with CD (25 male/25 female) and controls (19 male/ 21 female) by age (38,5 (18-63) vs. 39 (22-60); p>0.05). Twenty of the patients with CD were considered to have active disease and 30 of them were in remission. There was no statically significant difference according to the serum IL17 levels between patients with CD and controls (24.61±11.06 ng/L vs. 27.93±12.07 ng/L; p>0.05). However, the serum IL17 levels of patients with active disease were lower than of controls (23.82±11.12 ng/L vs.27.93±12.07 ng/L p=0.02). There was no difference between active CD patients and patients in remission according to the serum IL17 levels (p>0.05). When patients were divided into 3 groups according to the drugs were used; patients on TNF blocker therapy, patients on immune modulator therapy and patients on mesalazine alone, there was no difference between groups (25.18±12.13 ng/L, 23.62±10.39 ng/L and 24.56±11.72 ng/L respectively; p>0.05). On the other hand, there was no correlation between serum IL17 level and CDAİ measurement. The result of this study was showed that serum levels of IL17 cannot be used in the assessment of Crohn's disease activity. The lower serum IL17 levels of patients with CD might be due to the effect of immune suppressive treatments on Th17 cells.