İş sağlığının ve güvenliğinin sağlanması bakımından kamu yönetiminin görev ve sorumlulukları: Maden işyerleri örneği
Duties and responsibilities of public administration in terms of occupational health and safety: The case of mine workplaces
- Tez No: 491033
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR CİDECİGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Maden, Rödövans, İdari Yaptırım, Teftiş-Denetim, İdarenin Sorumluluğu, Mines, Royalties, Administrative Sanctions, Inspection-Supervision, Responsibility of the Public Administration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Madencilik sektörü, gerek taşıdığı tehlike ve risk, gerekse mevzuat bakımından eksiklikleri nedeniyle incelemeye açık ve muhtaç bir alandır. 13 Mayıs 2014 tarihli Soma ve 28 Ekim 2014 tarihli Ermenek maden kazalarının ardından ülkemizde maden hukuku ve madenciliğin ne kadar önemli olduğu ve bu konularda ne kadar yetersiz olduğumuz bir kez daha kendini göstermiştir. Bu tez çalışmasında, öncelikli olarak idarenin madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğini sağlaması yönünden üzerine düşen sorumlulukların analizi yapılmıştır. Madenlerin kamu malı kabul edildiği ülkemizde iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden idarenin sorumluluğu farklı yönlerden kendini gösterir. Bu sorumluluk kapsamında mevzuatı oluşturmak, mevzuatla belirlenen kurallara uyulması için teftiş sistemini işletmek ve teftiş sırasında tespit edilen eksiklikler için gerekli ve uygun yaptırımları uygulamak idarenin sorumluluğunda kalmaktadır. Madenlerin işletilme şekli, idare tarafından doğrudan işletilmesi ve özel hukuk kişisi tarafından işletilmesi şeklinde olmak üzere iki ana kısma ayrılmaktadır. Bu nedenle idarenin madenlerin işletilme şekline göre sorumluluğu da farklı özellikler göstermektedir. Son olarak 301 işçimizin ölümüyle sonuçlanan ve tarihimizde en büyük iş kazası olarak yerini alan 13 Mayıs 2014 tarihli Soma maden kazası göstermektedir ki, madencilik sektöründe gerek işverenin gerek idarenin farklı bir bakış açısı ve sorumluluk anlayışı ile tekrar yapılanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the dangers and risks mining involves and with gaps in the relevant legislation, the mining sector is in great need of being studied from various aspects. The mining accidents in Soma on May 13, 2014 and Ermenek on October 28, 2014 showed once more just how important mining laws and mining are in Turkey, and how many shortcomings the country has in these fields. This thesis initially provides an analysis of the responsibilities of the public administration, in terms of occupational safety and health in the mining sector. In Turkey, where mines are considered to be public properties, the public administration has various occupational health and safety responsibilities. Creating the legislation, undertaking inspections to ensure compliance with legislation, and imposing the required and appropriate sanctions for the removal of shortcomings identified during inspection are among the responsibilities of public administration. There are two main types of mines: some are operated directly by the public administration, while private legal persons operate others. Therefore, the responsibilities of the public administration vary, depending on the way the mine is operated. The most recent Soma disaster of 13 May 2014, which resulted in the deaths of 301 workers, the highest number ever recorded in a single workplace accident, showed that in the mining sector, both employers and the public administration need to be restructured with a different approach and the understanding of responsibility.