İsmet Özel'in din tasavvuru ve varoluşsal boyutu
Existential dimension and religious concept of İsmet Özel
- Tez No: 491034
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varoluş, Varoluşçuluk, İnsan oluş, Dasein, Existence, Existentializm, Being Human, Dasein
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, öncelikle İsmet Özel'in din anlayışının Türkiye'deki yaygın din anlayışlarından farklı bir mecraya işaret etmekte olan boyutu gösterilmeye çalışıldı. Bunun çerçevesi dinin mahiyeti, temel esasları ve modernlikle ilişkisi bağlamında çizildikten sonra din anlayışının felsefe, bilim ve sanat gibi disiplinlerle ilişkisi araştırıldı. Daha sonra bütün bu süreç içerisinde din anlayışının zemininin varoluşsal anlayış olduğu göz önünde bulundurularak din anlayışının varoluşsal boyutunun tahlili yapılmaya çalışıldı. Burada indirgemeci modern zihniyetin ötesine geçme sürecinde Heidegger ve diğer varoluşçu filozofların tasnifleri ile bu zihniyetin İslâm tarafından karşılanma-okunma sürecinde de İsmet Özel'in kullanmış olduğu tasnif biçimleri konunun ana hatları olarak kabul edildi. Bu eksende serdedilmiş görüşler, varoluşsal boyutları itibariyle çalışmamızı şekillendirdi.
Özet (Çeviri)
At first, the religious concept of İsmet Özel whose concept points a different theme that differs from the common religious concepts in Turkey is tried to be shown. After its frame is drawn within the scobe of its relation with the religious nature, its basic principles and modernity, the relation of his religious concept with disciplines like philosophy, science and art is searched. Afterwards, during this process the analysis of the existential religious concept composes his religious concept. With the analysis of Heidegger and other existentialist philosophers in the process of moving beyond to the minimalist modern mentality and, analysis styles used by İsmet Özel in reading and receiving process of this mentality by İslâm are accepted as the main framework of this topic. Propounded ideas within that scope shape our work with its existential dimensions.