Menemen Ovasının zemin mühendislik ve sismik ana kaya parametrelerinin jeofizik yöntemlerle araştırılması
Researching with geophysical methods which parameters of engineering and seismic bedrock of menemen plain
  1. Tez No: 491086
  2. Yazar: YAPRAK İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earthquake-soil-structure interaction, microtremor, SPAC, VES, İzmir
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İzmir ili ve çevresi aktif faylarla çevrili konumda ve birinci derecede deprem kuşağında yer alır ve aynı zamanda zemin kalınlığı (ana kaya derinliğinin) yanal ve düşey yönde çok küçük ölçeklerde bile ani değişimler gösterir. Bu nedenle deprem-zemin-yapı etkileşimi ile ilgili çalışmalarda çalışma alanlarına uygun zemin ana kaya modelleri oluşturulması gerekir. Bir alanda yapı yapılacak noktaya özgün, deprem-zemin-yapı etkileşimi ile ilgili bir tanım yapabilmek için öncelikle senaryo depremleri kullanarak olası bir deprem anında oluşabilecek deprem etkisini ana kayadan zemin yüzeyine taşıyarak oluşturulan senaryo depremindeki bu deprem etkisi ile yapının hareketinin nasıl değişeceği konusunda ön tahminde bulunulabilir. S dalga hızı 3000 m/sn'den büyük sınırlar sismik ana kaya, 760 m/sn'den büyük olan sınırlar mühendislik ana kayası olarak tanımlanır. İzmir Körfezi kuzeyinde Menemen Ovası içerisinde olan yaklaşık 120 km2'lik bir alanda Düşey Elektrik Sondajı (DES), Mikrotremor ve Geliştirilmiş Uzaysal Özilişki Yöntemi (GUÖY) çalışmaları uygulanmıştır. Bu çalışmalardaki amaç Menemen ovası zemin yapısının içeriğini saptamak ve zemin, mühendislik ana kayası ve sismik ana kaya arasındaki katmanların değişimini S dalga hızı farklılıkları ve özdirenç değişimlerine dayanarak elde edilen parametreler ile 3 boyutlu kesit oluşturmada kullanmak ve buna bağlı olarak depreme dayanıklı yapı tasarımı için gerekli parametreleri saptamaktır. Bu çalışmada 100 noktada düşey elektrik sondajı verisi, 1 nokta için GUÖY verisi ve 4 nokta mikrotremor verisinden yararlanılmıştı. Çalışmada amaç Elektrik Özdirenç Yöntemlerinin kullanılabilirliğini arttırmaktır.
Özet (Çeviri)
Izmir and ıts surrounding is located by active earthquakes and is located in the earthquake zone where the Earthquake-soil-structure interaction should be investigated. The aim of earthquake-soil-structure interaction that effects of this earthquake move to the effect of earthquake from main-source of earthquake's to the ground surface using scenario earthquakes before the earthquake and estimate how structure will move with effects of this earthquake. For this purpose, under the soil point in which will sourced is defined as seismic bedrock, engineering bedrock and soil were modeled. In this modeling studies, vertical distribution information of thickness and velocity values are provided and P and S wave velocity which compose seismic waves are used. Seismic bedrock depth controls effect of the earthquake on soil surface. Geophysical studies such as Vertical Electric Sounding (VES), Microtremor and Spatial Autocorrelation Method (SPAC) have been applied to the area within 2 km of the Menemen Plain in the north of İzmir Bay and some of which have not been opened yet. The aim of this study is to determine the content of the ground structure of Menemen to determine the parameters required for the design of the stable structure of the foundation by using the change of the layers between the floor, engineering base and the seismic mainland in order to make the 3D section by the parameters obtained based on the S velocity differences and the resistivity changes. In this study, 100 vertical electric drilling data, 1 SPAC data and 4 microtremor data were used.