Farklı guta-perka kök kanal dolgu tekniklerinin mikrosızıntı yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of microleakage in root canals obturated with different gutta-perceha obturation techniques
  1. Tez No: 49116
  2. Yazar: SEMRA SEVİMAY GÖKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK DALAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal dolgu teknikleri, mikrosızıntı, sıkışmış hava (vakum metodu), Success Fii, sıcak lateral kondensasyon (Touch'n Heat), Ultrafii, soğuk lateral kondensasyon, vertikal kondensasyon teknikleri
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmamızda uygulanan farklı guîa-perka kök kanal dolgu tekniklerinde apikal sızıntı oluşumunun vakumlu ve vakumsuz ortamlarda in vitro olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 158 adet tek köklü ön keser dişlerden yararlanıldı. Kök kanallarının preparasyonunu takiben örnekler 30'arhk 5 deney grubuna ayrıldı. Geri kaian 8 diş ise pozitif ve negatif kontrol grubunu oluşturdu. Deney grubundaki her bir örneğin kök kanalına CRCS kanal patının uygulanmasını takiben kök kanalları soğuk lateral kondensasyon, vertikal kondensasyon, Ultrafil, sıcak lateral kondensasyon (Touch'n Heat) ve Success Fil dolgu teknikleri ile dolduruldu. Daha sonra her bir deney grubundaki örnekler 2 ait gruba ayrıldı. Bir gruptaki örneklere %2'iik metilen mavi boya solüsyonunda 25 mmHg. basıncında 10 dakika vakum uygulandı ve daha sonra örnekler 7 gün süre ile boya solüsyonunda bekletildi. Diğer gruptaki örnekler ise vakum uygulanmadan aynı sürede %2'lik metilen mavisi boya solüsyonunda bekletildi. Sürenin sonunda boyadan alınan örnekler uzunlamasına ikiye ayrılarak her bir örnekte apikalden koronale doğru oluşan linear boya sızıntısı stereomikroskop yardımıyla değerlendirildi. Elde edilen sonuçların istatistiksel değerlendirmeleri için tek yön varyans analizi, Duncan testi ve Student's t testlerinden yararlanıldı. Araştırmamızın sonuçlarına göre, vakum uygulanan ve uygulanmayan deney gruplarında vertikal kondensasyon tekniği ile Ultrafil, Touch'n Heat ve Success Fil dolgu teknikleri arasındaki fark istatistiksel yönden anlamlı bulundu84 (P0.05). Sonuç olarak araştırmamızda doldurulmuş kök kanallarında vakum uygulanmasının apikal sızıntı üzerine önemli bir etkisi olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of iVSicroîeakage In Root Canals Obturated With Different Gutta-Percha Obturation Techniques The purpose of this study was to compare the apical leakage with vacuum and non-vacuum methods in root canals obturated with various gutta percha obturation techniques, in vitro. One hundred fifty-eight extracted single-rooted human maxillary anterior teeth were instrumented and randomly divided into five experimental groups of 30 teeth each. Four teeth for each group were choosen as positive and negative control groups respectively. In all experimental groups CRCS (Calcibiotic Root Canal Sealer) was used as a sealer. The experimental groups were obturated with cold lateral condensation, vertical condensation, Ultrafil, warm lateral condensation (Touch'n Heat) and Success Fil techniques. Following the obturation all the groups were divided into two subgroups. Half of the specimens in each group were placed in a vacuum flask containing 2% methylene blue dye solution. The air was evacuated with a vacuum pump to an absolute pressure of 25 mmHg for 10 min. Following that procedure all specimens were immersed in 2% methylene blue dye for 7 days. The other half of the specimens were placed in 2% methylene blue dye for 7 days without the presence of a vacuum. After this procedure, the roots were sectioned longitudinally and the linear extent of dye penetration was determined under a stereomicroscope. The obtained data were86 statistically evaluated utilizing by one-way analysis of variance, Duncan and Student's tests.