Designing an off-grid wind system for a household in Çatalca, Istanbul
İstanbul Çatalca'da bir ev için şebekeden bağımsız rüzgar gülü sistemi tasarımı
  1. Tez No: 491215
  2. Yazar: SHOLEH BAGHERZADEH KARKANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Off-grid, Wind Batteries System, Çatalca
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri İşletim ve Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüzde artan nüfus ile birlikte enerji talebinin karşılanması dünyada önemli bir konudur. Fosil yakıt kaynakları sınırlıdır ve zararlı çevresel etkilere sahiptir, böylelikle sınırsız, özgür ve çevre dostu olan yenilenebilir enerjiler önem kazanmaktadır. Rüzgar yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Rüzgar enerjisinin kullanılması, binlerce yıl önce kullanılan basit rüzgar değirmenlerinden, piyasadaki ticari rüzgar türbinlerine kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır. Rüzgar türbinleri, elektrik üreterek enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Rüzgar türbinleri, büyük rüzgar çiftliklerinde şebekeye bağlı olarak veya şebekeden bağımsız şekilde tek bir rüzgar türbini olarak birlikte kullanılabilir. Bu çalışmada Çatalca'daki bir ev için şebekeden bağımsız bir sistem analiz edilmiştir. Şebekeden bağımsız sistemde, sistem herhangi bir elektrik şebekesine bağlı olmadığından, evin enerji ihtiyacını karşılamak için bir rüzgar türbini kullanılmaktadır. Rüzgar sabit olmadığı için rüzgarın hiç olmadığı veya az olduğu günlerde, rüzgar türbininin elektrik üretemediği veya evin enerji ihtiyacından az elektrik ürettiği zamanlarda sistemde enerji arzında kesintiler olacaktır. Enerji arzında kesinti probleminin üstesinden gelmek için, aküler sistemde yedek güç olarak kullanılır. Sürekli enerji tedarik etmek için, sisteme sadece akü bağlamak yeterli değildir, sisteme bağlı olan akü sayısının da optimum olması gerekmektedir. Bu çalışmada, 0.2 Kw'dan 9.80 Kw'ye kadar değişen yedi rüzgar türbini ele alınmıştır. Çatalca'daki rüzgar verileri ve evin anlık enerji tüketimi analiz edilerek, ele alınan rüzgar türbinleri için optimum akü sayısı elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Çatalca'da bir ev için rüzgar türbini seçimi ve buna bağlı olarak sistem için gerekli akü sayısı tartışılmıştır. Anahtar kelimeler : Kapalı Devre, Akü Türbin sistemi, Çatalca
Özet (Çeviri)
Nowadays supplying energy demand is a world wide issue due to population growth. Also fossil fuel resources are limited and have harmful environmental effects, thus renewable energies are used which are unlimted, free and environmentaly friendly. Wind is one of the renewable energy resources . Using wind energy has a long history, development from simple wind mills used in thousands of years ago upto available commercial wind turbines in markets. Wind turbines can supply the energy needs by generating electricity. Wind turbines can be used together as large wind farm or as a single wind turbine in an off-grid system. This study deals with an off-grid system for a single house in Çatalca. In the off-grid system, as the system is not connected to any electricity grid, therefore a wind tubine is used to generate electricity to supply the energy needs of the house. As wind is not constant, in the days with no or less wind, that wind turbines cannot generate electricity or the generated electricity is not enough to meet the energy needs of the house, in this case supply discontinuty will happen in the system. To overcome the supply discontinuty problem, batteries are used as a back-up power in the system. To have energy supply continuously, just having batteries in the system is not enough but also the optimum number of batteries must be used in the system. In this study, seven wind turbines ranging from 0.2Kw to 9.80 Kw are chosen randomly. The optimum number of batteries for each chosen wind turbine is obtained through analysizing the wind values of Çatalca, power generated by the chosen wind turbines and power consumption of a house. Finally according to the results, selecting the wind turbine with the optimum number of batteries for an off-grid system is discussed.