Karate sporcularının sürekli kaygı düzeyleri, duygusal zekâ ve kişilik özelliklerinin çeşitli değişkenlere göre belirlenmesi
Determine of the karate athletes' trait anxiety levels, emotional intelligence and personality properties according to various variables
- Tez No: 491277
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİGAR YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Karate, Sürekli kaygı, Duygusal zekâ, Kişilik özellikleri, Athlete, Karate, Trait anxiety, Emotional intelligence, Personality characteristics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, karate sporcularının sürekli kaygı düzeyleri, duygusal zekâ ve kişilik özelliklerinin çeşitli değişkenlere göre belirlenmesidir. Çalışma 17-19 Şubat 2017 tarihinde Bulgaristan'ın Sofya kentinde düzenlenen Ümit-Genç ve U21 Yaş Avrupa Karate Şampiyonasına katılan Türk karate milli takımı sporcularından 20 erkek 20 kadın sporcu gerçekleştirilmiştir. Araştırmada güvenirlik ve geçerlik çalışmalarını Öner ve Le Compte'nin (1983) Türkçe'ye uyarladığı Sürekli Kaygı Envanteri (SKE), Tatar, Tok ve Saltukoğlu'nun (2016) Türkçe'ye uyarladığı Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Atak'ın (2012) Türkçe'ye uyarladığı“Kişilik Ölçeği”veri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Her gruptaki katılımcı sayısı 30'dan küçük olduğundan parametrik testler için gerekli şartlar sağlanmamıştır. Bu nedenle, SPSS programı yardımıyla betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve parametrik olmayan Mann-Whitney (U) testi ile Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre karate sporcuların sürekli kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğu söylenebilir. Ayrıca U21 kategorisinde yer alan sporcuların kaygı düzeylerinin en yüksek ortalama puana sahip olduğu söylenebilir. Duyguların Değerlendirilmesi alt faktör puanları arasında spor yaşına göre anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farkın sıra ortalaması daha yüksek olan spor yaşı 10 ve üstü sporcularının lehine olduğu anlaşılmaktadır. Duygusal Dengelilik alt faktöründe erkek ve kadın sporcular arasında sıra ortalaması daha yüksek olan kadın sporcular lehine anlamlı bir farklılık olduğu söylenebilir. Ayrıca Dışa Dönüklük alt faktöründe sıra ortalaması daha yüksek olan kadın sporcuların lehine erkek ve kadın sporcular arasında anlamlı bir farklılığın olduğu sonucu araştırmamızın kayda değer verileridir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the Karate athletes' levels of Trait Anxiety, Emotional Intelligence and Personality properties according to various variables. The study was carried out on February 17-19, 2017 in Sofia, Bulgaria with 20 men and 20 women athletes from Turkish karate national team athletes participated in the Junior, Cadet and U21 European Karate Championship.“Personal Scale”which is Turkish adapted by Atak (2012),“Continuous Anxiety Inventory (CAI) which is Turkish adapted by Öner and Le Compte (1983), ”Schutte Emotional İntelligence (EQ)" which is Turkish adapted by Tatar, Tok ve Saltukoğlu are used to collect data for reliability and validity of the research. SPSS package program was used in analyzing the data. As the number of participants in each group is less than 30, the requirements for parametric tests are not met. For this reason, descriptive statistics, correlation analysis and nonparametric Mann-Whitney (U) test and Kruskal-Wallis H test were used with SPSS program. According to the findings, it can be said that the level of trait anxiety of karate athletes is moderate. Moreover, it can be said that the anxiety levels of the athletes in the category U21 have the highest average score. It is understood that the Evaluation of Emotions is a significant difference between the sub-factor scores according to the age of the sport and that this difference is favored by the athletes with a higher average of the line and 10 or more athletes. It can be said that emotional stability is a significant difference in favor of female athletes who have a higher average rank among male and female athletes. In addition, there is a significant difference between male and female athletes in favor of female athletes with a higher rank average in Extraversion subscale.