Göç, uyum, sorunlar Zeytinburnunda yaşayan Doğu Türkistanlılar örneği
Migration, compliance, problems the example of East Turkistan living in Zeytinburn
- Tez No: 491276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan, Göç, Türkiye, East Turkestan, Migration, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türkiye açısından Doğu Türkistan'ın durumu incelendiğinde, öncelikle Osmanlı Devleti Döneminde Doğu Türkistan daha sonra Türkiye'nin Doğu Türkistan Politikası ve son olarak Doğu Türkistan Sorununun Türk-Çin ilişkilerine yansımaları olmuştur. Bu konular alan taraması yapılarak araştırma sürecinde açıklanmıştır. Doğu Türkistanlıların değişik sebeplerle Türkiye'ye göç etmişlerdir. Bu göç sonucunda ülkemizde çeşitli sıkıntılar yaşamışlardır. Araştırmamızda Doğu Türkistanlıların göç ile birlikte karşılaştıkları sorunları anket formu kullanarak belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmamızda literatür taraması yapılarak alanda yapılan çalışmalar ve konu ile alakalı yayınlar incelenerek Doğu Türkistanlılar ile ilgili açıklayıcı bilgiler verilmesi amaçlanmıştır. Araştırma teorik ve uygulamalı olmak üzere, iki aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada konuyla ilgili yapılan çalışmalar taranmış ve bu konular detaylı olarak incelenmiştir. İkinci aşamada ise araştırmanın hedefleri çerçevesinde hazırlanmış 43 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Gerek alan taraması gerekse 43 soruda oluşan anket vasıtasıyla araştırmanın verileri toplanmış ve değerlendirilmiştir. Anket aracılığıyla elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programına işlenmiştir. Programa işlenen verilerin frekans ve yüzde hesaplamaları yapılarak, araştırmanın bulguları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is examined in terms of state of East Turkestan, Turkey's Ottoman Empire Period East Turkestan East Turkestan policy priorities and then finally the East Turkestan problem has been the reflection of the Turkish-Chinese relations. These topics were explored in the research process by area survey. East Turkistan is emigrated to Turkey for various reasons. As a result of this migration, our country experienced various troubles. In our research, it was aimed to determine the problems encountered by the East Turkestans with migration using questionnaire form. In addition, by conducting a literature search in our research, it is aimed to give explanatory information about East Turkestans by examining work done in the field and relevant publications. The research consists of two phases, theoretical and practical. In the first step, studies related to the subject were screened and these subjects were examined in detail. In the second phase, a questionnaire consisting of 43 questions prepared within the framework of the objectives of the research was applied. In case of field survey, the data of the survey were collected and evaluated through questionnaire consisting of 43 questions. The data obtained through the questionnaire were processed into the SPSS 21.0 package program. The frequency and percentage calculations of the processed data were made and the findings of the research were obtained.