Fiziksel etkinlik oyunlarının ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin karakter gelişimi üzerine etkisi
The effect of physical activity games on character development of high school students
  1. Tez No: 491328
  2. Yazar: YASİN ADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK SEVİNDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karakter, Karakter Gelişimi, Karakter Eğitimi, Fiziksel etkinlik oyunları, Character, Character development, Character education, Physical Activity Game
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere beden eğitimi derslerine ek olarak uygulanacak fiziksel etkinlik oyunlarının karakter gelişimi üzerinde etkisi olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma deneysel desen modeli olan ön test son test kontrol gruplu model kullanılarak 2015-2016 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Kırşehir Merkez Hayriye Kımçak Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören rastgele seçilmiş 100 öğrenci ile yapılmıştır. Öğrenciler, aralarında fark oluşturmayacak şekilde iki eşit guruba (deney ve kontrol) ayrılmıştır. Araştırmada deney grubu olarak belirlenen gruba Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş beden eğitimi dersinin yanında karakter gelişimine yönelik fiziksel etkinlik oyunları oynatılmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen grupta ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş beden eğitimi ders programı uygulanmıştır. Araştırmada her iki gruba araştırmacı tarafından Lee, Whitehead ve Balchin (2000) tarafından geliştirilen ve Frogozo (2006) tarafından modifiye edilen“Youth Sports Value Questionnaire”(Genç Sporcular Değer Anketi-YSVQ) öğretimden önce ön test, eğitim sonrasında da son test olarak uygulanmıştır. Araştırma verilerinin istatistik analizleri için SPSS 19.00 programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Simirnov normallik testi, Mann Whitney U-Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmada deney gurubunda yer alan öğrencilerin YSVQ altı alt bileşeninden (dürüstlük, adil olma, yardımseverlik, sorumluluk, saygı, vatandaşlık) aldıkları ön test puanları ile son test puanları arasından yapılan karşılaştırmada son test puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda yer alan öğrencilerin ön test puanları ile son test puanları arasında yapılan karşılaştırmada ise anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Elde edilen bu sonuçlardan hareketle karakter kazanımı hedeflenerek hazırlanan fiziksel etkinlik oyunlarının öğrencilerin karakter gelişimine olumlu etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been tried to confirm whether physical activity games applied in addition to Physical Education classes have any effect on secondary education level students' personality development. The research was executed in the first term of 2015-2016 education and training year by using first - test last - test control group. The study was executed with 100 randomly chosen students receiving education in Kırşehir Center Hayriye Kımçak Anatolian High School. Students have been divided into two groups (experiment and controlled) in such a manner to not create any difference between them. In the research, in addition to Physical Education class determined by Ministry of National Education ,physical education games directed towards personality development games were made to play by the group which was determined as the experiment group. Physical Education curriculum specified by the Ministry of National Education was applied in the group which was determined as the controlled group. In the research“Youth Sports Value Questionnaire”which has been developed by Lee, Whitehead and Balchin (2000) and modified by Frogozo has been applied as first test before the education, and as last test after the education on both groups by the researcher SPSS 19.00 program has been used for the statictic analyzation of research data. Arithmetic average, standard deviation, Kolmogorov-Simirnov normality test, Mann Whitney U-Test and Wilcoxon Marked Rows Test have been used in the analysis of the data. In the research it has been seen in the comparison made between the points students in the experiment group have gotten from the six sub components of YSVQ (honesty, equality, helpfulness, responsibility, respect, citizenship) in the first test and last test that the last test points are higher. A considerable difference hasn't been confirmed as for the comparison made between the first test and last test points of students in the controlled group. Looking at the acquired results, it has been seen that physical education games which are prepared with the aim of character acquisiton have positive effect on students' personality development.