Tam teşekküllü spor komplekslerinin risk analizlerinin fıne kınney ve 5x5 l matris yöntemleri ile yapılarak karşılaştırılması
Comparison of risk analyzes of full through sports complexes by fine kinney and 5x5 l matrix methods
- Tez No: 491371
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, güvenlik, risk değerlendirmesi, iş kazası, 5x5 L matris metodu, Fine Kinney metodu, Health, safety, risk assessment, work accident, 5x5 L matrix method, Fine Kinney method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının amacı, çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumak, daha sağlıklı bir ortamda iş görmelerini sağlamaktır. İnsan kaynağına verilen önemin belki de en önemli göstergesi; İş Sağlığı ve Güvenliğine verilen önemdir. Risk değerlendirme çalışanların korunması, iş devamlılığı ve yasal uyum için oldukça önemli bir adımdır. Çalışma alanındaki gerçek potansiyel tehlikeleri anlamanıza ve çözümüne yönelmenize yardımcı olur. Oldukça farklı risk değerlendirme metotları bulunmaktadır. Temel sorun bu metotların tek başına kullanılması ile bir prosesin tüm risklerinin kapsanmasının mümkün olmamasıdır. Bununla beraber yasalar ile tüm risklerin elimine edilmesi değil ama çalışanların mümkün olduğunca iyi korunması istenmektedir. Bu çalışmada iki farklı risk değerlendirme gözetim yöntemi kullanılmış ve bu yöntemler karşılaştırılmıştır. Yöntemlerden biri Fine Kinney metodu diğeri ise 5x5 L Matris metodudur. Her iki yöntem, üç farklı spor kompleksi için uygulanmıştır. Spor kompleksleri A, B ve C olarak adlandırılmıştır. Riskler belirlenmiş, analiz edilmiş, uygun önlemler tespit edilerek görüş ve önerilerde bulunulmuştur. Spor kompleksleri için hangi yöntemin daha uygun olduğu sebep ve sonuçları ile birlikte açıklanmıştır. İncelenen 3 spor kompleksinde 5x5 L Matris metodu ile yapılan risk analizlerinde toplamda 374 adet risk ile karşılaşılmıştır. Risklerden 22 adedi önemsiz, 193 adedi düşük, 94 adedi orta ve 65 adedi yüksek risk grubundadır. Ancak, Fine Kinney metodu ile yapılan risk analizlerinde de toplamda 374 adet risk ile karşılaşılmıştır. Risklerden 68 adedi 1. derece risk, 76 adedi 2. derece risk, 148 adedi 3. derece risk, 70 adedi 4. derece risk ve 12 adedi 5. derecede risk grubunda yer almaktadır. Sonuç olarak; 5x5 L Matris metodu ile gözardı edilebilen veya derecesine uygun olarak tespit edilemeyen risklerin, Fine Kinney metodu ile daha gerçekçi olarak ortaya konulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the Occupational Health and Safety studies is to protect employees from work accidents and occupational diseases and to work in a healthier environment. Perhaps the most important demonstration of human resource; it is given importance to Occupational Health and Safety. Risk assessment is a very important step in protecting employees, business continuity, and legislative harmonization. It helps us to understand and resolve the real potential hazards in the workplace. There are some quite different risk assessment methods. The main problem is that these methods alone cannot cover all the risks of a process. Nonetheless, by the legislations it was required that the employees should be well-protected as much as possible. In the present study, two risk assessment surveillance methods were used and these methods were compared. The methods examined are Fine Kinney method and L Type Matrix method. Two methods were applied in three different sports complexes. These sports complexes are named as A, B and C. The risks were determined, analyzed, appropriate measures were determined, and opinions and suggestions were made. The findings were explained in details about which method is more suitable method for sports complexes. For three sports complexes examined, a total of 374 risks were determined according to the risk analyzes performed by the 5x5 L Matrix method. Regarding to the risks analysed, it was found that 22 of them are not significant, 193 of them are low, 94 of them are medium and 65 of them are high risk groups. However, according to the risk analyzes performed by the Fine Kinney method, 374 risks were determined in total. Regarding to the risks analysed, it was found that 68 of them are the first degree risk, 76 of them are the second degree risk, 148 of them are the third degree risk, 70 of them are the fourth degree risk, and 12 of them are the fifth degree risk groups. As a result, it has been found that the risks cannot be determined according to their degree by the 5x5 L matrix method, they can be analysed more realistically by the Fine Kinney method.