Elektronik işe alım sürecinde sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı ve bir uygulama
The use of social networking sites as an e-recruitment tool
  1. Tez No: 491428
  2. Yazar: ÇAĞLA PINAR YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik işe alım, Sosyal medya, Sosyal paylaşım siteleri, Electronic recruitment, Social Media, Social Networking Sites
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki firmaların işe alım süreçlerinde sosyal paylaşım sitelerini ne ölçüde kullandıklarını, bu platformların kullanımına ilişkin ileriye yönelik planlarını ve beklentilerini araştırmaktır. Bu bağlamda araştırmanın ikinci bölümünde; ilk olarak stratejik insan kaynakları yönetimi ve stratejik insan kaynakları planlamasının günümüzdeki yeri detaylı olarak açıklanmıştır. Daha sonra ise; işe alım kavramı genel hatlarıyla incelenmiştir. Son olarak; işe alımda kullanılan kaynaklar üzerinde durularak elektronik işe alım kavramının tanımı ve süreci hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; web 2.0 ve sosyal medyanın gelişimi ile sosyal medyanın insan kaynakları yönetimindeki yeri ve önemi genel hatlarıyla incelenmiştir. Daha sonra ise; sosyal medyanın fonksiyonları ve sosyal medyanın çeşitleri incelenerek, sosyal medya çeşitlerinden biri olan sosyal paylaşım siteleri ve elektronik işe alım sürecinde sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı konularında bilgilere yer verilmiştir. Son olarak günümüzde en sık kullanılan sosyal paylaşım siteleri olan; LinkedIn, Facebook ve Twitter hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Araştırmaya konu olan beş firma ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerin ses kayıt cihazından dökümü alınarak detaylı incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise araştırma bulguları analiz edilerek araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Sonuç olarak, geleneksel işe alım araçları halen görüşme yapılan firmalar tarafından en sık kullanılan kaynaklardır. Firmaların internet ortamında ise en sık kullandıkları mecraların kariyer siteleri olduğu ve sosyal paylaşım sitelerini ise işe alım süreçlerine yeni yeni adapte ettikleri tespit edilmiştir. Çalışmada araştırma yapılan firmaların ihtiyaçlarına bağlı olarak sosyal paylaşım sitelerini kullanım amaçlarının ve sıklığının farklılık gösterdiği görülmekle birlikte, firmaların tamamının önümüzdeki dönemde belirli sosyal paylaşım sitelerine yatırım yapma düşüncelerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to investigate to what extent some of Turkish companies use social networking sites in their recruitment process and analysis their forward planning and expectations about using these platforms. In this context, firstly the importance of strategic human resources management and human resources planning are explained in detail. Secondly, the main concepts of recruitment are explained. Lastly, the recruitment tools, the main concepts and processes of e-recruitment are analyzed. In the third section of the study; the improvement of web 2.0 technologies and as a consequence, the development of social media are reviewed. Moreover, related to these developments, the role and importance of social media in human resources management are discussed in detail. In this context, the functions and types of social media are analyzed in detail. Lastly, social networking sites are explained with details based on the most commonly used platforms: Linkedin, Facebook and Twitter. The application of the study is given in the fourth section. The sample consists of five companies. In this study, semi structured interview method is conducted and the results of the study are analyzed. In conclusion, it has been determined that the traditional methods are still the first choice for the recruitment processes. Career sites are the most used websites in the internet ecosystem for the companies. Further, companies have been newly adapting social networking sites into their recruitment processes. Moreover, all of the companies will be investing in social networking sites in the near future.