Afganistan'da monarşiden demokrasiye geçiş denemeleri
The transition practices of afghanistan from monarchy to democracy
- Tez No: 491453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Monarşi, Demokrasi, Modernleşme, Afghanistan, Monarchy, Democracy, Modernisationa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, Afganistan İslam Cumhuriyeti siyasetinde monarşiden demokrasiye geçiş denemelerini ülkenin iç dinamikleri bağlamında ortaya koymaktır. Çalışma siyaset, tarih ve yönetim alanyazını incelenerek interdisipliner bir yaklaşımla tamamlanmıştır. Çalışma 1747‟de Ahmet Şah Abdali‟nin ilk Afgan birliğini sağladığı dönem ile 11 Eylül sonrasında Koalisyon Güçlerinin teşvikleriyle ülkede demokrasinin yeniden tesisine kadar ki süreçle sınırlandırılmıĢtır. Ülkede demokrasinin tesisinde etki eden başlıca faktörlerin din, mezhep farklılıkları, etnik köken farklılıkları, dış etkenler, terörizm ve geleneksel toplum yapısı olduğu bulgusuna ulaşılmıĢtır. Ülkenin demokratikleşme çabaları dış müdahaleler, iç çatışmalar ve askeri darbelerle sürekli kesintiye uğramıştır. Tüm bu gelişmeler ülkedeki etnik grupların arasını açarak ülkede uzlaşıya dayalı bir demokrasi kültürünün tesisini zorlaştırmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2000‟li yıllarla birlikte başlayan siyasal ve toplumsal değişimin, içinde bir takım sorunlar barındırıyor olsa da, ülkede demokrasinin gelişim adına umut vaat eden sonuçlar yaratacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the transition practices of Islamic Republic of Afghanistan politics with in the context of internal dynamics of the country. The study was completed with an interdisciplinary approach by examining the politics, history and management literature. The study was limited to the period in which Ahmad Shah Abdali provided the first Afghan Union in 1747 and to the re-establishment of the democracy in the country with the incentives of the Coalition Forces after September 11th. It has been found that the main factors affecting the establishment of democracy in the country are religion, sectarian differences, ethnic differences, external factors, terrorism and traditional society structure. The struggle for democratization of the country has been continuously interrupted by external interventions, internal conflicts and military coups. All these developments have made it difficult to establish a democracy culture based on reconciliation in the country by opening up ethnic groups in the country. Despite all these unfavorable reasons, the political and social change that started with the years of 2000 has been considered to create promising results in the name of the development of the democracy in the country, although it contains some problems.