Ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ve hayat amaçları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between adolescence of psychological resiliance and life aim
- Tez No: 491472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ergenlik, hayat amacı, psikolojik sağlamlık, adolescance, life goals, psychological resilience
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada ergenlerin hayat amaçları ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılında Özel Beykent Eğitimde Rasyonel Açılım Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 173 kız (%62,5), 104 erkek (%37,5) olmak üzere toplamda 277 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada ergenlerin hayat amaçlarını değerlendirmek için“Hayat Amacı Ölçeği”, psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemek için“Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12)”kullanılmıştır. Ergenlerin demografik özelliklerine ilişkin verilere ulaşmak için“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23,0 paket programından yararlanılmış olup, frekans dağılımları oluşturulmuş, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, grup karşılaştırma testleri, korelasyon analizi, regresyon analizi, ki-kare test istatistiği, karşılaştırmalı tablolar analizleri kullanılmıştır. Hayat amaçları ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hayat Amacı Ölçeği'nde puan arttıkça Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği'nden alınan puan da artmaktadır. Algılanan akademik başarı ile hayat amacı arasında pozitif yönlü ilişki, ebeveyn birlikteliği ve sağlığı, algılanan akademik başarı ve sınıf düzeyi ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relation between the life goals of adolescence and psychological resilience in this research. 2017-2018 education year, 277 students, including 173 girls and 104 boys participated this study that Private Beykent Eğitimde Rasyonel Açılım Anatolian High School. It was used of“Life's Aim Scale”for determine aim of teenagers life. It was used of“Child and Youth Resilience Scale”to determine teenagers of psychological resilience. It was used of“Demographic Information Form”to reach the data on the demographic characteristic of students. SPSS 23,0 programme was used to analys the data and frequency distribution was created and independent groups t-test, one way anova analysis, regression analysis, comporison charts analysis have been used. A significant positive correlation was observed between life goals and psychological resilience scale. Grade of psychological resilience level increase while grade of life goal's level increases. It has been found of positive correlation between the academic succesfull and life goal scale. It has been found of positive correlation between parents association, parents healty, academic succesfull and class of level with psychological resilience scale.