İnsani yardım çalışmaları ve uluslararası politikalar
Humanitarian aid and Politics
  1. Tez No: 491501
  2. Yazar: FATMA ÖRGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA DAĞLAR MACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani yardım, uluslararası siyaset, insancıllık felsefesi, Humanitarian aid, international politics&history, humanitarian philosophy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Konu/problem. İnsani yardım ve politika. İnsani yardım için yapılan harcamalar, son 20 yılda hızla artarak 1992'de 2 milyar dolardan 2016'de 27,5 milyar dolara çıktı. Bu artış, devam eden savaş ve çatışma ortamlarında acil ve kurtarma yardımlarına olan ihtiyacın da arttığının göstergesi olmuştur. Aynı zamanda, insani yardım konusundaki bütçe, fon toplama, devlet ve sivil toplum kuruluşları, ulusal ve uluslararası kuruluşlardaki bu muazzam artış başka bir soruyu da gündeme getirmektedir; insani yardımın afet ve ilk yardım konseptinden çıkıp uzun vadeli yatırımları da içine alması, ulus devletlerle ve uluslararası politika ile bu kadar iç içe geçmesi yarardan çok zarar mı getirmiştir? Yardımların etkinliğinin kaybına neden olmuş mudur? Bu tez konusunun seçilmesinde Türkiye'nin son yıllarda, birçok Batı ülkesi gibi, Taylan'dan Haiti'ye kadar insani yardım konusunda öne çıkan ülkelerden biri haline gelmesi ve buna paralel olarak insani yardım konusunun hem politik hem de sosyal alanda ülke gündemine oturmuş olması etkili olmuştur. Son 2016 yılı rakamlarında, Türkiye küresel ölçekte 6 milyar dolar ile insani yardım konusunda dünyada ikinci ülke olarak görülmüştür. Yardımların siyasi, ekonomik, moral getirileri yanında handikapları ve sonuçları da oldukça önemlidir ve çalışılması gereken ciddi konulardan biri haline gelmiştir. Tezin amacı insani yardım konusunu dünya ölçeğinde ele alarak, tarihsel sürecini, felsefi ve siyasi gelişimini eleştirel bir metotla analiz ederek, ortaya çıkardığı sorunları ele almak ve sahadaki alternatif yaklaşımlar ile karşılaştırmalar yapmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Context. Humanitarian Aid and Politics Humanitarian aid has incredibly inreased from $ 2 billions in 1992 to $ 27,3 billions in 2016 as an expenditure (Global-humanitarian-assistance, 2017). This rise is showing of growing needs of emergency and recovery aid in areas where war or figthing is ongoing on. At the same time, huge growth of financial, funding, govermental and nongovermental, national, international organisation numbers in humanitarian aid context made it another question whether growing of aid conception and fields resulted in more harm than benefit? Has it caused the lost of efficacy of humanitarian aid? The subject of the thesis was chosen as a result of growing importance of humanitarian aid in the socio-political area of Turkey that stand out with fastly increased humanitarian aid from Thailand to Haiti (it became a second country globally in 2016 with 6 billion US$ (Global-humanitarian-assistance, 2017). Therefore, debates related humanitarian aid and aid operations besides benefits and gains coming from its politico-economic power have become problems to be studied for Turkey too. Objectives: To evaluate the subject of humanitarian aid in historical course, philosophical, political development and to question its problems and complications and to confront with current approaches and practices on the scale of the world.