Geçici koruma altındaki Suriyelilerde geri gönderilme korkusu ile ilişkili faktörler ve ruh sağlığına etkisi
Factors associated with fear of return in refugees under temporary protection and its effect on mental health
- Tez No: 825719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Geri Gönderilme Korkusu, Göç Sonrası Yaşam Zorlukları, Suriyeli Mülteciler, Mülteci, Discrimination, Fear of Return, Post Migration Living Difficulties, Refugee, Syrian Refugees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında Türkiye kitlesel göç ile karşı karşıya kalmıştır. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'de ikamet etmektedir. Göçün mültecilerin ruh sağlığına etkisi göç öncesi, sırası ve sonrası olarak üç aşamada ele alınmaktadır. Türkiye'nin Covid-19 pandemisi sonrası sosyoekonomik şartları ve 2023 genel seçimlerinin getirdiği stresörler göz önünde bulundurulduğunda göç sonrası yaşam zorlukları ve stres etkenlerinin arttığı düşünülmektedir. Seçim sürecinde kutuplaştırıcı politikaların yürütülmesi ve geri gönderme söylemlerinin seçim propagandası haline gelmesi toplum içerisinde ayrımcılığı arttırırken mültecilerin de geri gönderilmeye dair korku taşımalarına neden olmaktadır. Geri gönderilme korkusu mülteci ruh sağlığı alanında göç sonrası stres etkeni olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada geri gönderilme korkusu ile ilişkili faktörler ve ruh sağlığına etkisi incelenecektir. Bunun için DASS-21, WHO-5, GSYZÖ, GSGSÖ, Olay Etkisi Ölçeği ve Demografik Form kullanılarak nicel bir çalışma tasarlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre geri gönderilme korku ile depresyon, stres ve anksiyete arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Göç sonrası yaşam zorlukları ve algılanan ayrımcılık düzeyi psikopatoloji riskini attırmaktadır. Bununla birlikte, vatandaşlık almış Suriyelilerin de geçici koruma altındaki Suriyeliler kadar ruh sağlığı ihtiyaçlarının devam ettiği değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın akademik çalışmalara ve ulusal ve uluslararası insani yardım çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
After the Syrian civil war that started in 2011, Turkey faced mass migration. Approximately 4 million Syrian refugees reside in Turkey. The effect of migration on the mental health of refugees is discussed in three stages as before, during and after migration. Considering the socioeconomic conditions of Turkey after the Covid-19 pandemic and the stressors brought by the 2023 general elections, it is thought that life difficulties and stress factors have increased after migration. Execution of polarizing policies in the election process and the fact that refoulement discourses become election propaganda led to increase of discrimination in the society and caused refugees to be afraid of being sent back. Fear of refoulement is considered as a post-migration stressor in the field of refugee mental health. In this study, the factors associated with the fear of being sent back and their effects on mental health will be examined. For this purpose, a quantitative study was designed using DASS-21, WHO-5, PMLD, RPMS-R, IES-R and Demographic Form. The obtained data were analyzed with the SPSS program. According to the findings, there is a positive relationship between fear of being sent back and depression, stress, and anxiety. Post-migration life difficulties and perceived level of discrimination increase the risk of psychopathology. In addition, it has been evaluated that the mental health needs of the Syrians who have obtained citizenship continue as much as the Syrians under temporary protection. It is thought that this study will contribute to academic studies and national and international humanitarian aid studies.