Kent içi ulaşım sistemlerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi: Güngören-İstanbul örneği
Evaluation and development of urban transportation systems: The case of Güngören-İstanbul
  1. Tez No: 491703
  2. Yazar: CUMAALİ AKÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM ŞANAL ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım sistemleri, Yerel Halkın Ulaşım Algısı, Güngören, Transportation Systems, Transportation Perception of Local People, Güngören
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET KENT İÇİ ULAŞIM SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ: GÜNGÖREN-İSTANBUL ÖRNEĞİ Cumaali AKÇA Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İrem ŞANAL ÖZYURT Ocak, 2018, 89 Sayfa Sanayi devrimi ile kırsal alanlardan büyük kentlere yapılan göç hareketi, hızlı nüfus artışının yanında gecekondulaşmayı da beraberinde getirmiştir. Bir yandan insanların konut ihtiyacı, diğer yandan ulaşım sorunlarına ilişkin yapılan geç müdahale, sorunların çözümünü zor bir hale sokmuştur. Meydana gelen sorunlara geçici çözümlemeler ile giderilmeye çalışıldıysa da, günümüze kadar devam ederek gelmiştir. Çarpık kentleşme ile plansız ve denetimsiz olarak yapılan ulaşım planlaması, büyük kentlerde sağlıksız büyümeye sebebiyet verilmiştir. Ulaşım planlaması yapılırken, uzun vadeli değil kısa vadeli çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Toplumun önemli ihtiyaçlarından olan ulaşım sistemleri toplu taşıma sistemlerinin ve yatırımlarının yeterli düzeyde hayata geçirilememesi, yanlış toplu taşıma türü ve güzergâh seçimi ile yeterince karşılanamamıştır. Bu durum toplu taşıma sistemlerinden olan raylı taşıma sistemlerinin yeterince gelişmemesine, lastik tekerlekli sistemlerin sayıca artmasına neden olmuştur. Bununla birlikte özel araç sahipliliğinin artışı ile bu sorunlar katlanarak büyümektedir. İstanbul sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel özellikleri ile dünyada önemli büyük kentler arasında yer almaktadır. Bulunduğu konum ile her yıl yerli ve yabancı turistlerin ziyaret akınına uğrayan kent, sürekli olarak da göç almaya devam etmektedir. On beş milyonu geçen nüfusu ile kent, her alanda gelişimini sürdürmektedir. Bu kadar hızlı gelişmeye ulaşım sistemleri yetersiz kalmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmada, İstanbul'un önemli ilçeleri arasında yer alan Güngören'in, ulaşım sistemleri değerlendirilmiştir. Bireysel ve toplu taşıma sistemleri ile ilgili literatür araştırılması yapılmıştır. İlçede mevcut olan ulaşım sistemlerinden yerel halkın bakış açısını öğrenmek amacıyla 342 kişiye anket uygulanmıştır. IBM SPSS 23 for Windows paket programı kullanılarak analiz Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Özellikle kent ve ulaşım sistemlerine ilişkin planlama yapılırken, yerel halkın kullanım istekleri ile ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurularak iyi analiz edilmesi kentlerimizde yaşanan ulaşım sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION AND DEVELOPMENT OF URBAN TRANSPORTATION SYSTEMS: THE CASE OF GÜNGÖREN-ISTANBUL Cumaali AKÇA Urban Systems and Transportation Management Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. İrem ŞANAL ÖZYURT January 2018, 89 pages With the industrial revolution, the intense migration that started from rural areas and spread to urban areas brought with it a fast population increase as well as squatting. On the one hand the need of people for houses, and on the other hand, the late interventions intended for the solution of transportation problems caused that the existing problems became even more difficult to solve. Although the problems were solved partly with temporary interventions, these problems persisted until our present day. Unplanned urbanization and unplanned and unaudited transportation planning caused that an unhealthy growth appeared in metropolitan cities. When transportation was planned, short-term solutions were produced instead of long-term solutions for the problems. The transportation systems, which are one of the important needs of the society, could not be covered due to several reasons like inadequate public transportation systems and investments, wrong public transportation types, and incorrect destinations. This situation led to several outcomes like inadequate development in railway transportation systems, which are among public transportation systems, and to the increase in the rubber-tired vehicles systems. With these events, the existing problems are growing even bigger when the private car ownership rates increase. Istanbul is one of the important metropolitan cities in the world with its historical, natural and cultural characteristics. The city is visited by local and foreign tourists every year with its easily-available location, and continues to receive migration in an intense way. With its population over fifteen million, the city continues its development in every field. The transportation systems become inadequate in the face of such a great development speed. The present study was conducted in this context, and evaluated the transportation systems of Güngören, which is one of the important counties of Istanbul. A literature review was made about individual and public transportation systems. For the purpose of determining the viewpoint of the local people on the existing transportation systems, a questionnaire was applied to 342 people. The IBM SPSS 23 for Windows Package Program was used to analyze the data that were obtained in the study. Especially when planning is made for urban systems and transportation systems, the demands and needs of local people must be considered well to contribute to the solution of transportation problems in cities.