İn vitro fertilizasyon hastalarında total antioksidan ve oksidan parametrelerin değerlendirilmesi ve embriyo kalitesi ile ilişkilendirilmesi
Total antioxidant and oxidant parameters evaluation and associating with embryo quality of in vitro fertilization patients
- Tez No: 491749
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, İn Vitro Fertilizasyon, TAS, TOS, Embriyo, İnfertility, İn Vitro Fertilization, TAS, TOS, Embryo
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İn Vitro Fertilizasyon Hastalarında Total Antioksidan ve Oksidan Parametrelerin Değerlendirilmesi ve Embriyo Kalitesi ile İlişkilendirilmesi Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebe kalınamaması olarak tanımlanan infertilitenin temelinde, hem erkek hem de kadın faktörlü birçok sebep bulunmaktadır. İnfertilite sıklığı gümüzde artarmaya devam etmektedir. İnfertilite tedavisinde yardımcı üreme tekniklerinden gün geçtikçe ve infertilite sıklığı arttıkça daha fazla faydalanılmaktadır. Bu sebeple İVF tedavisinin başarısına etki eden faktörler üzerine klinik araştırmalar devam etmektedir. Bizim çalışmamızda İVF hastalarında antioksidan ve oksidan parametrelerin değerlendirilerek embriyo kalitesi ve İVF başarısı üzerine etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. İnsan vücudunda serbest oksijen radikalleri ve antioksidan sistem bir denge içerisindedir. Bu dengenin göstergesi olan oksidatif stresin fertilite üzerine de etkileri gösterilmiştir. Bizim çalışmamızda hastalarımızın serum ve follikül sıvılarından TAS ve TOS değerleri elde edilerek OSİ hesaplanmış ve bu değerlerin embriyo kalitesine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İVF Ünitesine düşük overyan rezerv (DOR), tubal faktör, erkek faktörü ve açıklanamayan infertilite nedeniyle başvurup İCSİ-ET siklusu planlanan 20-44 yaş arası, sistemik bir hastalığı bulunmayan 35 infertil hasta dahil edilmiştir. Hastaların toplanan oositlerinden kalan follikül sıvıları ve hastalardan alınan kan serumları uygun şartlarda hazırlanıp muhafaza edildikten sonra TAS, TOS değerleri çalışılmıştır. Hastalardan toplanan oositlerin sayıları, kaliteleri, fertilize olanları, fertilizasyon oranları değerlendirilmiştir. Hastalardan elde edilen embriyolar değerlendirilmiştir. Hastaların toplanan bilgileri, elde edilen verileri ve değerlendirilen oosit ve embriyoları sonucunda; sigara kullanmanın ve obezitenin TAS değerlerini azalttığı gözlenmiştir. Azalan TAS değerlerine bağlı olarak oosit sayılarının ve embriyo kalitelerinin de azaldığı izlenmiştir. Gebelik oranlarını artırmak için oositlerin fertilizasyon oranlarını arttırmak gerektiği görülmüştür. Oosit ve embriyo kalitesinin gebeliğe etkisi olduğu izlense de anlamlı fark elde edilememiştir. Gebe kalan hastaların TSH düzeyleri kalmayanlara göre daha yüksek izlenmiştir. Embriyo kalitesi ve gebelik oranlarıyla ilgili daha fazla sayıda örneklemle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Total Antioxidant and Oxidant Parameters Evaluation and Associating with Embryo Quality of In Vitro Fertilization Patients There are many reasons for both male and female factors on the basis of infertility, defined as not conceiving for one year despite unprotected sexual intercourse. The frequency of infertility continues to increase. As the frequency of infertility increases day by day, the beneficial reproductive techniques are used more frequently in the treatment of infertility. Therefore, clinical investigations are continuing on the factors affecting the success of IVF treatment. In our study, it was aimed to evaluate the antioxidant and oxidant parameters in IVF patients and to show the effects on embryo quality and IVF success. Free oxygen radicals and antioxidant systems are in balance in the human body. Oxidative stress, which is the indicator of this equilibrium, also has effects on fertility. In our study, TAS and TOS values of serum and follicular fluid of our patients were obtained. OSI was calculated by using TAS and TOS values. TAS, TOS and OSİ values and their effects on embryo quality were investigated. Thirty-five infertile patients who were admitted to the SDU Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology and IVF Unit with low overturning reserve, tubal factor, male factor and unexplained infertility and who were scheduled for ICS-ET cycles and who had no systemic disease between 20-44 years were included. TAS, TOS values were studied after the follicle fluids left from the collected oocytes of the patients and the blood serum from the patients were prepared and maintained under suitable conditions. The numbers of oocytes collected from patients, their quality, fertilized ones, fertilization rates were evaluated. The embryos obtained from the patients were evaluated. As a result of collected information of the patients, obtained data and evaluated oocytes and embryos; cigarette smoking and obesity decreased TAS values. It was observed that oocyte numbers and embryo quality decreased as a result of decreasing TAS values. It has been shown that the fertilization rates of oocytes need to be increased in order to increase pregnancy rates. Although oocyte and embryo quality were influenced by gestation, no significant difference could be obtained. TSH levels of pregnant patients were higher than those who were not. There is a need for studies with more samples of embryo quality and pregnancy rates.