Açıklanamayan infertil ve düşük over rezervli hastaların foliküler sıvılarında oksidatif stres parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of oxidative stress parameters in follicularfluids of patients with unexplained infertility and lowovarian reserve
  1. Tez No: 909491
  2. Yazar: ELİF ŞAĞBAN GEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: düşük over rezervi, açıklanamayan infertilite, oksidatif stres faktörleri, low ovarian reserve, unexplained infertility, oxidative stress factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç açıklanamayan infertil ve azalmış over rezervi (DOR) nedenli In Vitro Fertilizasyon (IVF) tedavisi uygulanan hastaların patogenezinde önemli rolü olan foliküler sıvıdaki total oksidan kapasite (TOS), total antioksidan kapasite (TAS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) parametrelerinin kapsamlı olarak analiz edilmesi ve infertilite üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Şubat 2024-Ağustos 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 23-38 yaş arasında infertilite polikliniğine başvuran açıklanamayan infertilite tanısı almış 45 hasta ve azalmış over rezervi tanısı almış 45 hasta olmak üzere toplam 90 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tüp bebek merkezimize IVF nedenli başvuruları sırasında yapılan oosit pick up (OPU) işlemi ile elde edilen plazma folikül sıvılarından TAS, TOS ve OSİ parametreleri analiz edilmiştir. Hasta verileri prospektif olarak toplanmıştır. Düşük over rezervi tanı kriteri olarak Bologna tanı kriterleri alınmıştır. Bazı çiftlerde, tüm testlere rağmen, infertilitenin nedeni tanımlanamamıştır ve bu durum klinik olarak açıklanamayan infertilite olarak tanımlanmıştır. İnfertilite tanı kriteri olarak 1 yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması olarak alındı. Çalışmadan dışlanma kriteri olarak, antioksidan ve oksidan kapasiteleri etkileyebilecek kronik sistemik hastalık, endokrinopati (hipo/hipertiroidi, hiperprolaktinemi vb), endometriozis, otoimmun hastalık malabsorbsiyon durumu olan hastalar, sigara kullanımı olan hastalar alındı. Çalışmaya katılan bütün hastaların boy, kilo, antral folikül sayısı (AFC), tiroid stimülan hormon (TSH), Prolaktin, anti müllerian hormon (AMH), folikül stimülan hormon (FSH), TAS, TOS ve OSİ seviyeleri incelenmiştir. Çalışmamızdan elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 26 paket programı ile yapıldı. p 0.05). Gruplar arasında TAS, TOS ve OSİ parametrelerinde anlamlı fark saptanmamıştır (p> 0.05). Yapılan gruplar arası korelasyon analizinde DOR grubunda; TOS ve AMH arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p= 0.02). TOS değeri arttıkça AMH seviyesinin arttığı belirlendi. TAS ve AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0.17). OSİ ve AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı(p=0.96). Açıklanamayan infertilite grubunda; TOS ve AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0.11). TAS ve AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0.05). OSİ ve AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0.62).Grupların ortalama OSİ değerine göre AMH değerleri analizinde; Açıklanamayan infertilite grubunda, OSİ değeri ortalamasının üstünde ve altında kalan değerlerine göre AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (p=0.04). OSİ değeri ortalamasının altında kalan grubun AMH değerlerinin daha yüksek olduğu saptandı. DOR grubunda OSİ değeri ortalamasının üstünde ve altında kalan değerlerine göre AMH arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0.70). Sonuç: DOR hasta grubunda TOS ile AMH arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmış olup, DOR ve açıklanamayan infertilite gruplarının OSİ parametrelerinin ortalama değeri baz alınarak ortalamanın üstünde kalanlar ve altında kalanlar şeklinde ikiye ayrılarak yapılan AMH karşılaştırmasında açıklanamayan infertilite grubunda istatistiksel olarak OSİ değeri ortalamasının altında kalan grubun AMH değerlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. DOR grubunda ise histogramdaki dağılım incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı olmasada grup içi OSİ değeri daha düşük olan hastaların AMH değerleri daha yüksekti. Oksidan ve antioksidanların üreme sağlığı üzerindeki rolü aydınlatılamamıştır. Yapılan çalışmalarda elde edilen sıvıların foliküler sıvı ya da serumdan bakılması, kültür ortamlarının farklılığı, embriyologların farklı olması; çalışılan oksidan ve antioksidan parametrelerinin çeşitliliği gibi subjektif durumlar üreme sağlığı üzerine rolün belirsizliğinde etkili olmuştur. Oksidatif stresin kadın sağlığı üzerindeki rolünün belirlenmesi için daha çok prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to comprehensively analyze the total oxidant capacity (TOS), total antioxidant capacity (TAS) and oxidative stress index (OSI) parameters in the follicular fluid, which play an important role in the pathogenesis of unexplained infertility and decreased ovarian reserve patients who underwent In Vitro Fertilization (IVF) treatment and to investigate its effects on infertility. Materials and Methods: A total of 90 patients, including 45 patients diagnosed with unexplained infertility and 45 patients diagnosed with reduced ovarian reserve, who applied to the infertility outpatient clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between the ages of 23-38 between February 2024 and August 2024, were included in this study. TAS, TOS and OSI parameters were analyzed from the plasma follicle fluids obtained by the oocyte pick up (OPU) process performed during the patients' applications to our in vitro fertilization center for IVF. Patient data were collected prospectively. Bologna diagnostic criteria were taken as the diagnostic criteria for low ovarian reserve. In some couples, despite all the tests, the cause of infertility cannot be identified and this condition is clinically defined as unexplained infertility. The diagnostic criterion for infertility was the absence of pregnancy despite regular sexual intercourse for 1 year. As exclusion criteria from the study, patients with chronic systemic disease that could affect antioxidant and oxidant capacities, endocrinopathy (hypo/hyperthyroidism, hyperprolactinemia, etc.), endometriosis, autoimmune disease malabsorption status, and patients with smoking were included. Height, weight, antral follicle count, TSH, Prolactin, AMH, FSH, TAS, TOS, OSI levels of all patients participating in the study were examined. The analysis of the data obtained from our study was done with the IBM SPSS 26 program. Results for p0.05). No significant difference was observed between the groups in terms of TAS, TOS, and OSI parameters (p>0.05). In the correlation analysis performed between the groups, a significant positive correlation was found between TOS and AMH in the DOR group (p=0.02). As TOS increased, AMH levels were found to increase as well. No statistically significant correlation was found between TAS and AMH (p=0.17). No statistically significant correlation was found between OSI and AMH (p=0.96). In the unexplained infertility group, no statistically significant correlation was found between TOS and AMH (p=0.11). No statistically significant correlation was found between TAS and AMH (p=0.05). No statistically significant correlation was found between OSI and AMH (p=0.62).In the analysis of AMH values according to the mean OSI value of the groups; In the unexplained infertility group, a statistically significant correlation was found between AMH values above and below the mean OSI value (p=0.04). It was determined that the AMH values of the group with OSI values below the average were higher. In the DOR group, no statistically significant correlation was found between AMH values above and below the OSI mean (p=0.70). Conclusion: A positive correlation between TOS and AMH was found in the DOR patient group. Based on the average value of OSI parameters of the DOR and unexplained infertility groups, they were divided into two: those above the average and those below the average. In the AMH comparison, it was determined that the AMH values of the group with statistically higher OSI values were below the mean in the unexplained infertility group. In the DOR group, when the distribution in the histogram was examined, the AMH values of patients with lower OSI values within the group were higher, although not statistically significant. The role of oxidants and antioxidants on reproductive health has not yet been fully clarified. Factors such as the use of follicular fluid or serum in studies, differences in culture media, variations among embryologists, and the diversity of the oxidative and antioxidative parameters studied have contributed to the uncertainty regarding their role in reproductive health. More prospective studies are needed to determine the role of oxidative stress in women's health.